Alma Sandberg, verksamhetsansvarig för ett av EU:s lokala informationskontor lyfter fram vikten av att rösta i EU-valet.

Alma Sandberg, verksamhetsansvarig för ett av EU:s lokala informationskontor lyfter fram vikten av att rösta i EU-valet. "EU uppfattas som någonting väldigt långt bort från Sverige och att det som händer i Bryssel inte påverkas oss. Jag tror att många inte förstår hur viktigt det är", säger hon. Foto: Privat/Ritzau Scanpix

Därför ska du rösta i EU-valet: "Många förstår inte hur viktigt det är"

Den 26 maj är det dags

SKÅNE.

Varför ska jag rösta i EU-valet? En fråga som nog många ställer sig. Faktum är att även EU:s beslut påverkar vår vardag och styr stora delar av kommunernas agenda. "Inte minst är det viktigt att göra sin röst hörd för hur man vill hur framtiden ska se ut", säger Alma Sandberg, verksamhetsansvarig för EU:s lokala informationskontor Europa Direkt Hässleholm.

Av
Andreas Holm

Den 26 maj är det dags för val till EU-parlamentet. Redan nu går det att förtidsrösta i vad Alma Sandberg kallar ett ödesval.

– Lite mer än 50 procent av kommunernas agenda påverkas av beslut som fattats på EU-nivå. Och en tredjedel av våra lagar har beslutats i EU. Då är det märkligt att endast 51 procent av de röstberättigade valde att rösta i Sverige vid förra valet. Jag tror det förändras i år, säger hon.

Bland annat lyfter Alma Sandberg upp Brexit som ett exempel.

– Om alla unga upp till 25 år valt att rösta i Storbritannien hade vi inte haft någon Brexit idag. Det visar hur viktig varje röst är och därför tror jag många väljer att rösta i år för det EU man själv vill ha.

Hon och kollegorna ser det som en viktig uppgift att informera unga om vikten av att rösta i EU-valet.

– Därför har vi forum, debatter och besöker skolor där vi diskuterar vad EU gör och hur det fungerar. Jag tror att de flesta inte har så bra koll på EU, säger Alma Sandberg och fortsätter.

– EU uppfattas som någonting väldigt långt bort från Sverige och att det som händer i Bryssel inte påverkas oss. Jag tror att många inte förstår hur viktigt det är, att det är ett omfattande beslutsorgan som berör 500 miljoner människor.

28 länder är medlemmar i unionen. Av de 751 platserna i parlamentet är 20 svenska. EU-beslut påverkar bland annat svenskt lantbruk, livsmedelssäkerhet, handel och förbättrar samarbeten över gränserna, bland annat hjälpen vid förra sommarens svåra bränder i Sverige. Även den skånska spettekakan har fått en geografiskt skydd.

– Tack vare EU har vi fri rörlighet. Det innebär att vi svenskar kan arbeta, studera eller resa utan pass inom EU. Samtidigt är EU ett viktigt fredsprojekt som ser till att bevara freden i Europa och jobbar tillsammans mot förbättringar som exempelvis klimatet.

Det enda som behövs är ett röstkort och en giltig legitimation för att delta i valet. Redan nu kan du förtidsrösta. På Valmyndighetens hemsida kan du söka fram var i din kommun du kan rösta innan valdagen 26 maj.

Publicerad 23 May 2019 10:38