Ikeas nya kasse kommer börja säljas i samband med Stockholm Pride.

Ikeas nya kasse kommer börja säljas i samband med Stockholm Pride. Foto. Adobe Stock/Ikea pressbild

Ikea byter färg på klassikern: "Allas rätt att vara sig själva"

Kommer börja säljas i samband med Stockholm Pride

SVERIGE. Varuhuset Ikea väljer att till sommaren göra om sin mest sålda produkt – den blå bärkassen. En regnbågsfärgad kasse kommer att adderas till sortimentet. "Vi vill att kassen symboliserar allas rätt att vara sig själva", säger Felix Östman, pressansvarig på Ikea till Lokaltidningen.

Av
Cesar Fältskär

Ingvar Kamprads originalidé, bärkassen Frakta, har funnits i Ikeas sortiment i över 30 år. Kassen har varit omåttligt populär, finns säkerligen i de flesta svenska hushåll och till och med inspirerat stora modehus.

Nu kommer det ett nytt syskon till familjen gul och blå – nämligen den regnbågsfärgade. Kassen kommer att släppas lagom till Pride-festivalen i Stockholm i slutet av juli. Kassen säljs redan i USA.

Till skillnad från den blåa kassen kommer den nya regnbågsfärgade att kosta 15 kronor, jämfört med 5 kronor för den blåa. Nyheten om den nya kassen har tagits emot positivt av allmänheten.

– I princip alla reaktioner har varit positiva, och det är jättekul hur den har tagits emot, säger Felix Östman.

– Vår mest köpa produkt, den blå bärkassen, betyder ju mycket för oss och föra våra kunder. För oss kändes det som en självklarhet att genom den stå upp för alla rättighet att vara sig själva, säger Felix Östman.

Felix Östman säger även att Ikea släpper kassen för att visa även i sortimentet att man står för allas rätt.

– Den kommer att säljas i alla svenska Ikea-varuhus. Det är nog bara en slump att det händer just nu.

Publicerad 27 May 2019 11:11