Redan under natten har det regnat och åskat. Ovädret ser ut att fortsätta under onsdagen. Bilden till vänster är från Kristianstad.

Redan under natten har det regnat och åskat. Ovädret ser ut att fortsätta under onsdagen. Bilden till vänster är från Kristianstad. Foto: Anders G Bergquist/Adobe Stock

SMHI varnar för kraftiga regnskurar och åska

"Åskskurar kan blomma upp här och var"

SKÅNE/HALLAND/KRONOBERG. Kraftiga regn- och åskskurar som kan ge stora regnmängder på kort tid. Det varnar nu SMHI för och utfärdar en klass 1-varning.

Av
Andreas Holm

De lokala variationerna är stora i södra Sverige enligt SMHI. Under natten har stora mängder regn fallit och åskan har dundrat på sina håll. Klockan 05.14 utfärdade SMHI en klass 1-varning för kraftig åska.

– På vissa hålla har vi kraftiga regn- och åskskurar just nu, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI, till Aftonbladet.

Räddningstjänsten har under morgonen fått rycka ut till en rad översvämningar i bland annat Skåne. Många ringer larmnumret 112 men uppmanas att ta kontakt med sitt försäkringsbolag i första hand.

– Man ska ringa 112 när det är fara för liv och bråttom på riktigt, vi måste prioritera akuta larm, säger Gustaf Sandell, inre befäl vid räddningstjänsten i Syd till Kristianstadsbladet.

I Kronobergs län drabbades hundratals hushåll av strömavbrott efter nattens kraftiga åskoväder, bland annat i Växjö.

Trafikverket varnar även för en rad översvämmade vägar, bland annat E65 och väg 9 i Skåne. Under morgonen har en rad avspärrningar satts upp vid de drabbade sträckorna.

Enligt SMHI:s senaste väderprognos kommer regn- och åskskurarna vara svårbedömda men ovädret kommer röra sig norrut under dagen och följs av rätt soligt väder upp till 25 grader. "Man får i alla fall räkna med att åskskurar kan blomma upp här och var.", skriver SMHI i sin prognos.

Definition för Varning klass 1 kraftig åska: Omfattande och frekvent åska som medför stora störningar i el- och telefontrafiken. Lokalt kan det även innebära mycket kraftiga vindbyar och skyfallsliknande regn. Om prognosen ändras till ännu mer omfattande åska och kraftigare skyfall uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Källa: SMHI

Publicerad 12 June 2019 07:41