"Jag tänker leva det bästa liv jag kan", säger Beatrice Hallby som hade turen att få ett nytt organ i tid. Foto. Lina Andersson

Beatrice, 24, fick sitt livs gåva: "Min skyldighet att förvalta den på bästa sätt"

Har fått livet åter efter lungtransplantation

NÄR LIVET VÄNDER.

24-åriga Beatrice Hallby föddes med den ärftliga lungsjukdomen cystisk fibros. 19 år gammal var hon så sjuk att det endast fanns två alternativ. Få nya lungor eller dö. "Det senare hade jag varken tid eller lust till", berättar hon.

Knappt 2,5 år efter att läkarna gav Beatrice domen, att hon var tvungen att få nya lungor om hon skulle överleva, är det en ovanligt aktiv ung kvinna vi möter.

Sedan mars månad betraktas hon av sjukvården som avstötningsfri och hon tränar i dag sex dagar i veckan och håller sig med både hästar och hundar.

– Jag är medlem i klubben ingen vill vara medlem i och det är helt fantastiskt. Genom transplantationen har jag fått livet tillbaka.

När Beatrice föddes drabbades hon av tarmvred, vilket skapade stora problem under hela hennes första år. Tarmvredet var också en första indikation på att något inte stod rätt till i hennes kropp.

Tidigt diagnostiserades hon med cystisk fibros, en ärftlig genmutation som påverkar saltbalansen i kroppen.

– Det gör att allt slem i kroppen blir tjockt och segt, vilket påverkar alla organ som har slemhinnor, såsom mage, tarmar och lungor, berättar Beatrice.

Trots sin sjukdom kunde Beatrice, efter sitt första turbulenta år, leva relativt normalt under sin uppväxt. När hon blev 19 förvärrades dock hennes tillstånd kraftigt. Hennes lungkapacitet försämrades och hon drabbades av svåra infektioner.

Läkarna gav henne då två alternativ – byt lungor eller dö.

– Det senare hade jag varken tid eller lust till så transplantation var det enda som gällde.

Efter att ha genomgått utredning där det konstaterades att Beatrice var tillräckligt sjuk för att komma i fråga om transplantation och tillräckligt frisk för att överleva en operation, sattes hon upp på väntelistan 2017.

Ett drygt år senare, i augusti 2018, kom samtalet.

– Jag var ute på vårt landställe och hade precis gått och lagt mig när telefonen ringde. En timme senare satt jag i taxin på väg in till sjukhuset.

Trots allt som kan gå fel under en transplantation var det med ren glädje som Beatrice klev in i operationsrummet.

– Mina föräldrar tänkte nog mer på riskerna. För mig var det enda alternativet. Skulle jag dö under operationen skulle jag ändå inte känna det och en transplantation var min enda chans till överlevnad, säger hon.

Jag tänker leva det bästa liv jag kan

Operationen var lyckad och förutom en tendens till avstötning i januari i år har även konvalescenstiden varit komplikationsfri.

– Att vakna efter operationen var en fantastisk känsla. Jag kunde andas på ett helt annat sätt än tidigare och jag hade knappt ont från operationssåret.

I dag beskriver Beatrice sin kondition som mycket god.

– Jag tyckte ändå att jag var relativt fräsch innan operationen, men det är sån skillnad. Idag orkar jag träna, jobba och umgås med folk och ändå ha energi kvar fram mot kvällen.

Under våren förlorade Beatrice en av sina bästa kompisar i väntan på organ. Hon ser därför gåvan som hon själv fått som extra viktig att förvalta.

– Jag tänker leva det bästa liv jag kan. Att göra det lilla extra för en själv eller någon annan kostar inte så mycket, säger hon.

Utöver sitt arbete som stödassistent och sin fritid med träning och djur är Beatrice starkt engagerad i organisationen MOD – Mer organdonation.

– Att få nya organ är en fantastisk gåva och jag ser det som mitt ansvar att förvalta den gåvan på bästa sätt. Genom att fortsätta engagera mig i Mod och åka runt och föreläsa om vikten av organdonation känner jag att jag ger något tillbaka.

Publicerad 06 July 2019 06:30