Jennifer Fryksäter, mamma till Casper, och Linn Lazim, trebarnsförälder, menar att det finns både fördelar och nackdelar med barns användade av sociala medier.

Jennifer Fryksäter, mamma till Casper, och Linn Lazim, trebarnsförälder, menar att det finns både fördelar och nackdelar med barns användade av sociala medier. Foto: Ida Asplund Ådahl

Föräldrar om sociala medier: "En del av barnens vardag men kräver koll"

Många ser de sociala fördelarna men räds världen med fult språkbruk

SÅ KRÄNKS DITT BARN I SOCIALA MEDIER.

En stor del av barnens liv, men något man får sätta sig in i som vuxen. Det är föräldrarnas förhållningssätt till barnens närvaro i sociala medier. "Jag kan se att min son har blivit mer social genom detta, men samtidigt räds man för pedofiler och annat hemskt", säger föräldern Jennifer Fryksäter.

Förhållningssättet kan till barnens användning av sociala medier kan se olika ut bland föräldrar. Kanske ser man de sociala medierna som en väg till ett mer socialt liv, som en bra grundsten för språkutveckling? Eller så kanske man räds vad som kan dölja sig bakom nästa konversation online.

Hur man än känner som förälder krävs ett engagemang i barnens värld som till stor del levs på exempelvis Snapchat och Instagram, enas Linn Lazim och Jennifer Fryksäter, båda föräldrar till barn som är användare av sociala medier. Men utan att bli för kontrollerande.

– Två av mina tre barn använder till exempel Instagram, och för min ena dotters del ger det utlopp för hennes kreativitet där hon bland annat delar teckningar hon ritar. Hon kan konversera med likasinnade, säger trebarnsmamman Linn Lazim.

För Jennifer Fryksäters, som själv bloggar, har sett en positiv utveckling för tolvårige sonen Caspers del.

– Han umgås inte med så många efter skolan. Men genom Youtube där han spelar in filmer från när han spelar har han kontakt med många. Och han har kunnat prata engelska länge eftersom han har varit aktiv online. Så sociala medier kan ge spårkutveckling, säger hon.

Men trots det kan de båda föräldrarna känna oro för vad som sker på sociala medier.

– Man måste vara intresserad av sina barns liv och mycket tid ägnar de på sociala medier. Men att vara kontrollerande är inte heller bra, säger Linn Lazim.

För hennes egen del vill hon låta barnen vara fira, men gör stickprovskontroller ibland där de måste visa upp vad som är på gång online.

– Det är väl inte jättepopulärt bland mina barn, men de vet att de måste det. Det kan hända otäcka saker och man vill ha lite koll. Språkbruket kan vara väldigt hårt mellan barnen där och det kan lätt spåra ut så att någon känner sig angripen eller attackerad.

När Casper började gå online som åttaåring hade Jennifer Fryksäter och Caspers pappa tillgång till hans lösenord. Men inte nu längre.

– Däremot pratar vi en del om vad som händer på nätet. Hur man ska agera och jag hör mig även för vad det är för personer som Casper pratar med, säger hon.

Själva har de inte varit med om några större incidenter, men vet att det kan hända.

– Det är viktigt att finnas där för barnen, säger Linn Lazim.

Vad skulle ni råda andra föräldrar till för att ha lite koll på barnen och deras sociala medier?

– Låt barnen vara där. Och även om man inte är intresserad själv är det ju alltid viktigt att bry sig om vad barnen gör. Prata om sociala medier, hur stämningen är. Men det är viktigt att inte lägga sig i för mycket och bli för kontrollerande, säger Linn Lazim.

Publicerad 14 July 2019 07:00