Regnbågskassen börjar säljas i dag den 25 juli.

Regnbågskassen börjar säljas i dag den 25 juli. Pressfoto: Ikea

Ikea börjar sälja regnbågsfärgade kassar

Samarbetar med UNHCRs arbete för att skydda hbtq+flyktingar

SVERIGE.

Ikea börjar sälja regnbågsfärgade kassar i sina varuhus från idag, den 25 juli. Detta som ett led i möbeljättens samarbete med FNs flyktingorgan UNHCR för att skydda hbtq+flyktingar.

Av
Mattias Grenholm

Regnbågskassen börjar säljas i dag på samtliga svenska varuhus och överskottet går till UNHCRs arbete runt om i världen. I samband med Stockholm Pride den 2-3 augusti ska man dessutom hissa regnbågsflaggan utanför sina varuhus.

– Att stå upp för allas rätt att vara sig själv tycker vi är en självklarhet, men tyvärr är det inte så överallt. Att vi på Ikea nu tar detta budskap till vår mest sålda produkt någonsin tror vi kan göra skillnad. Som en av de största svenska arbetsgivarna är det oerhört viktigt att vi står upp för jämlikhet, säger Cornelia Kaufmann, HR-chef på Ikea Sverige i ett pressmeddelande.

Ikea betonar att man arbetar aktivt med frågor om jämlikhet och att alla anställda på varuhusen runt om i världen ska behandlas likvärdigt oavsett bakgrund.

Man har därför valt att samarbeta med FNs flyktingorgan UNHCR i organisationens arbete för att ge skydd åt hbtq+flyktingar.

– Hbtq+personer över hela världen utsätts dagligen för diskriminering, våld och hot. Många har inget annat val än att fly. Alla som köper regnbågskassen ger ett litet bidrag till att UNHCR ser till att fler människor får skydd och förutsättningar att skapa en bättre framtid, säger Åsa Widell, generalsekreterare på FNs flyktingorgans partner Sverige för UNHCR.

Ikea hamnade i blåsväder i Polen i början av juli då landets justitieminister Zbigniew Ziobro ville göra en utredning av möbelföretagets agerande mot en anställd i Polen. Den anställde hade hetsat mot homosexuella på företagets intranät i Polen och när han vägrade ta bort kommentarerna fick han sparken.

Zbigniew Ziobro menade att detta var ett bevis för att utländska företag diskriminerar polska anställda och tvingar dem att stå bakom företagens värderingar. Det kom även uppmaningar om bojkott av Ikea från Polens förste biträdande justitieminister Patryk Jaki.

Publicerad 25 July 2019 10:49