Bilden är ett montage.

Bilden är ett montage. Foto: Adobe Stock

Fel att omplacera försvunna syskon – utredning inleds

Förvaltningsrätten avslog begäran

PERSTORP/HÄSSLEHOLM.

Socialtjänsten i Perstorp gjorde fel när de omplacerade barnen, i fallet med de fyra försvunna syskonen. Det fanns ingen allvarlig risk för att barnens hälsa skulle ta skada hos sina släktingar. Dessutom skickades ansökan om omplacering försent till Förvaltningsrätten som dessutom avslog begäran, vilket Kvällsposten var först med att berätta.

Av
Felix Alnemark

Ansökan skickades in först tre dagar efter barnen redan omhändertagits. Syskonen omplacerades till ett familjehem i Hässleholm men försvann efter bara ett dygn.

Perstorps socialchef säger att de nu ska starta en utredning med anledning av att de tagit beslut om ett omedelbart omhändertagande utan tillräckliga grunder.

– Det är inga uppgifter som jag känner till, utan det är något som vi i så fall får starta en utredning om, säger Annelie Börjesdotter, till tidningen.

Även uppgifterna om att ansökan skickades in först efter barnen omplacerats ska undersökas i utredningen.

Perstorps kommun redogör för händelseförloppet i ett pressmeddelande: "Det var den 10 juli som barnen avvek i samband med en familjehemsplacering. Barnen är asylsökande och saknar vårdnadshavare i Sverige. Mamman uppges vara avliden och pappan saknad. Barnen kom till Sverige i två omgångar. Barnen placerades av Migrationsverket i ett nätverksfamiljehem. Socialförvaltningens bedömning under pågående utredning var att nätverksfamiljen inte kunde tillgodose barnens grundläggande behov utifrån barnens bästa och deras utveckling." skriver de.

Barnen har varit försvunna sedan den 10 juli. Enligt Migrationsverket ska barnen, när de återfinns, hänvisas till Migrationsverket för ny ansökan om asyl. Därefter beslutar Migrationsverket om ny anvisningskommun.

Publicerad 09 August 2019 11:36