Från utmattad till egen företagare – Blundande för varningssignalerna

Marianne använder nu sina egna erfarenheter i arbetet

HÄSSLEHOLM.

Marianne Larsson lyssnade inte när hennes omgivning började se varningstecknen för utmattningssyndrom. Hon fortsatte att köra vidare, jobbade mycket, reste i arbetet och stressade för att hinna med alla arbetsuppgifter. Att hon allt oftare fick migrän, hade fått ont i benen och ofta kände sig febrig blundande hon för.

Det var först när hon fick så ont i benen att hon inte visste var hon skulle ta vägen som hon sökte sig till läkare för att höra vad det kunde bero på. Ingen av kontrollerna visade något fel på hennes kropp men istället sa läkaren att hon visade alla tecken som fanns på utmattningssyndrom.

– Inte ens då gick det egentligen in, jag tittade bara på klockan eftersom jag hade ett möte inplanerat på jobbet och sa att jag måste skynda mig iväg. Men väl i bilen började det gå in vad läkaren sagt. När jag satt där så insåg jag att jag kommer inte att åka på något möte, berättar Marianne Larsson.

Två veckors sjukskrivning blev sex månader och dagarna handlade i början om att orka ta sig upp ur sängen och överleva, äta och bara vara.

– Vissa dagar fick jag be om hjälp att gå ut med hunden, då orkade jag inte ens ta mig utanför huset. Hos läkaren hade jag fått tipset att börja göra sådant jag mådde bra av men när jag funderade på vad jag tyckte om så kunde jag inte komma på någonting. Men med tiden började jag ge mig ut i skogen och gå, samma runda varje gång för att få rutin och för att slippa göra val, vilket jag tyckte var väldigt jobbigt. Huvudet kunde inte sortera eller ens välja vilken väg jag skulle ta, till en början lät jag till och med hunden välja väg, berättar Marianne Larsson.

Naturen har betytt mycket som en del i återhämtningsprocessen. Skogen är också det verktyg hon använder i sitt jobb som samtalscoach.

Naturen har betytt mycket som en del i återhämtningsprocessen. Skogen är också det verktyg hon använder i sitt jobb som samtalscoach. Foto: Paola Nordgren

Ju mer hon vistades i skogen desto mer insåg hon dock vilken betydelse skogen och naturen hade för henne. Marianne insåg att det var i skogen hon mådde som bäst och hon som i flera år tidigare jobbat som affärsområdeschef med naturen i fokus, som rekreationsplats och att bygga upp stadsnära friluftsområde hade på vägen själv glömt bort vad hon jobbade för att skapa åt andra.

Samtidigt som hon gick in i väggen och drabbades av utmattningshälsa började hon också gå i terapi för att försöka hitta tillbaka till sig själv. Hon insåg att hon någonstans på vägen hade glömt bort sig själv och att prioritera saker hon själv mådde bra av.

– Jag levde så hårt i min bubbla att jag inte såg själv. Med facit i hand kan jag nu också se att en anhörigs bortgång 2014 var den utlösande faktorn till att jag bara körde på utan att känna efter.

När hon efter ett halvår kom tillbaka till arbetet på halvtid så insåg hon att platsen stressade henne och att allt det som kroppen reagerat på kom tillbaka när hon gick in genom dörrarna på arbetsplatsen. Kort därefter omorganiserade företaget och Mariannes tjänst försvann.

– Det såg jag som en chans att göra något annat och jag började läsa till samtalscoach och utbildade mig också inom empatisk kommunikation. Även om jag gjorde det främst för mig själv så insåg jag att jag kunde väva samman detta med mina tidigare kunskaper och i våras tog jag till slut steget och startade Källarbacken, sitt eget företag inom föreläsning och coachning.

Förutom samtalscoachning så har Marianne sett vilket betydelse naturen haft för henne och därför kombinerar hon nu också skogen i sina samtal. Förutom skogsbad erbjuder hon samtal under skogspromenader, så kallade "walk and talk".

– Skogen blev min medicin och det finns forskning på vad naturen gör för hälsan, vi sänker vår puls, får bättre blodtryck och stärker vårt immunförsvar om vi vistas i skogen. Dessutom får vi lättare att fatta beslut och det ökar vår kreativitet att vara ute i naturen. Mycket handlar också om att stanna upp och lyssna på sin egen kropp kroppen är bra på det sättet. Även om jag numera känner igen varningstecknen så är det viktigt att stanna upp ibland och bara vara.

Publicerad 16 August 2019 00:00