Vägombud Mikael Kullberg med kollegan Gert Jacobsson under en inspektion.

Vägombud Mikael Kullberg med kollegan Gert Jacobsson under en inspektion. Foto. Pressbild Motormännen

Allt fler struntar i 30-gränsen: "Utsätter barn för livsfara"

Hässleholm och Kristianstad bland de värsta syndarna i landet

NORDOST. Allt fler trafikanter struntar i hastighetsbegränsningarna. Det visar en riksomspännande undersökning som Motormännen gjort."Om vi hade haft makt att bötfälla hade 92 personer blivit av med körkortet samma morgon - bara i Hässleholm", säger Mikael Kullberg, vägombud för Motormännen i Östra Skåne.

Det är en deprimerande utveckling av trafikläget som Motormännen beskriver i sin nya rapport om hur väl 30-gränsen respekteras utanför svenska skolor.

Under två tillfällen i slutet av våren och början av sommaren gjordes mätningar utanför 33 svenska skolor i totalt 20 kommuner.

I nordöstra Skåne gjordes kontroller utanför flera skolor i både Hässleholm och Kristianstad och resultatet var nedslående.

– Det var väldigt dåligt. Man blir mörkrädd över hur lite respekt som visas utanför våra skolor. Under en och samma morgon hade totalt 92 förare i Hässleholm förlorat körkortet till följd av fortkörning om vi hade haft makt att bötfälla, berättar Mikael Kullberg.

Enligt Motormännen som kontinuerligt gör undersökningar utanför skolor och andra platser där allmänheten upplever att hastigheterna inte hålls, har problemet eskalerat på senare år.

– Det har blivit mycket värre än vad det var förr, vilket jag delvis tror beror på att ordningsmakten syns ute mer sällan. När polisen står och mäter hastigheten syns de, vilket automatiskt får folk att lätta på gasen. Likaså är det med de digitala skyltarna. Folk är ögontjänare. Det kan man inte komma ifrån, säger Mikael Kullberg.

Om man lägger ihop Kristianstad och Hässleholms resultat från vårens mätning hamnar de två nordostskånska kommunerna på en andra plats vad gäller att vara sämst på att hålla hastigheterna.

– Det är fruktansvärt. Jag vill inte ens tänka på vad som kan hända om ett gäng elever plötsligt går rakt ut i gatan tittandes på sina mobiler, samtidigt som någon drar förbi i 60 kilometer i timmen.

– Man tjänar ingenting på att köra så fort i tätbebyggt område. Samtidigt utsätter man barn för livsfara. När skolorna nu åter är igång är det dags att lätta på gasen, säger Mikael Kullberg.

Publicerad 20 August 2019 10:06