Polisens kriminaltekniker utanför Stadshuset i Landskrona, som drabbades av ett sprägdåd den 8 augusti.

Polisens kriminaltekniker utanför Stadshuset i Landskrona, som drabbades av ett sprägdåd den 8 augusti. Foto: Ritzau Scanpix/Johan Nilsson

Antalet sprängningar ökar – Skåne värst drabbat

"Ökad problematik med kriminalitet och utanförskap"

SKÅNE. Under första halvåret 2019 inträffade 120 sprängdåd i Sverige. Att jämföra med 83 stycken under motsvarande period i fjol. Det visar siffror som Dagens Nyheter har tagit del av.

Av de 120 sprängdåden inträffade 44 stycken i Polisregion Syd. Skåne är mest värst drabbat.

– Man kan i dagsläget egentligen bara spekulera om varför. Vi har en ökad problematik med kriminalitet och utanförskap, säger polisens utredningschef Petra Stenkula till tidningen.

En annan tänkbar förklaring till ökningen är att det i dag är lättare att få tag på sprängmedel jämfört med skjutvapen. Att straffet för grovt vapenbrott har skärpts kan också ha en avskräckande effekt i valet av vapen.

Enbart i Malmö har 23 explosioner inträffat sedan årsskiftet, vilket gör staden till den enskilt mest utsatta.

Samtidigt har polisens arbete burit frukt. Två personer sitter häktade misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse efter en explosion utanför en nattklubb tidigare i somras.

Nyligen inleddes även rättegången mot en man som misstänks för att ha placerat ut 1,7 kilo sprängmedel i ett trapphus på Rosengård.

– Där är självklart någon kvar ute som vi är intresserade av. Men jag tror ändå att jag vågar säga att vi har slagit hål på grupperingarna som håller på med sprängningar i Malmö, säger polismästare Stefna Sintéus till Sydsvenskan.

Publicerad 24 August 2019 00:00