"Undersköterskor och vårdbiträden inom äldreomsorgen måste kunna ta ut sin lagstadgade semester och få den återhämtning de så väl behöver utan att känna sig stressade av situationen på arbetsplatsen", säger Tina Christensen. Foto: Kommunal

"Katastrofal" sommarbemanning inom omsorgen enligt många ombud

Kommunal skickade ut enkät

SKÅNE. Underbemannad och dåligt utbildad. Så kan sommarbemanningen inom den skånska äldreomsorgen sammanfattas. I alla fall enligt fackförbundet Kommunal.

Förbundet har skickat ut en enkät till arbetsplatsombud inom äldreomsorgen. Resultat visar att 19 procent av de svarande beskriver situationen som ”katastrofal” under juni, juli och augusti. Samtidigt svarade 23 procent att bemanningen varit otillräcklig.

Enkäten visar dessutom att så många som en fjärdedel av vikarierna saknat adekvat utbildning inom vård och omsorg.

– Vi kan inte nog poängtera att arbetsgivarna måste ha hållbara planer för att säkra arbetsmiljön för våra medlemmar även under sommaren. Undersköterskor och vårdbiträden inom äldreomsorgen måste kunna ta ut sin lagstadgade semester och få den återhämtning de så väl behöver utan att känna sig stressade av situationen på arbetsplatsen, säger Tina Christensen, ordförande för Kommunal i Skåne, i ett pressmeddelande.

De skånska arbetsplatsombuden anser vidare att bemanningen varit sämre under sommarmånaderna 2019 jämfört med i fjor.

Kommunals avdelning i Skåne har cirka 65 500 medlemmar.

Publicerad 19 September 2019 00:00