Foto: Mostphotos.com

Bättre kollektivtrafik lovas i byarna

"Vissa arbetar och har fritidsintressen på andra orter under helgerna"

SKÅNE. Det ska gå att bo och jobba i hela Skåne. Det menar kollektivtrafiknämnden i Skåne som under måndagen beslutade om att utöka kollektivtrafiken till att omfatta även mindre byar.

De byar som tidigare inte haft någon kollektivtrafik alls som nu kommer få det är Lerbäckshult, Annelöv, Lilla Harrie och Gessie Villastad. De är dock inte ensamma om att bli vinnare i Skånetrafikens nya satsning.

Flera orter som tidigare bara haft ett par turer om dagen kommer nu erbjudas tätare busstrafik.

Enligt det beslut som i måndags klubbades i kollektivtrafiknämnden ska alla orter i Skåne med mellan 300-999 invånare få sju dubbelturer under vardagarna. Till dessa hör exempelvis Immeln, Onslunda, Brantevik, Skillinge, Klagstorp.

Större orter med mellan 1000-2999 invånare, så som Valje, Flyinge, Torekov, Hjärnarp, Löberöd, Blentarp och Lönsboda, kommer dessutom få sex dubbelturer på helgerna.

– Vissa arbetar och har fritidsintressen på andra orter under helgerna och då ska de kunna åka kollektivt även då, inte bara på vardagarna, säger Carina Zachau (M), ordförande i kollektivtrafiknämnden, till SVT.

Publicerad 05 November 2019 10:51