Importerad ost hamnar på WWFs röda lista.

Importerad ost hamnar på WWFs röda lista. Foto: Adoe Stock

Halloumi och mozzarella rödlistas: "Bör ställas krav"

Mer än hälften av osten importeras

SVERIGE. Alla som väljer ost istället för kött som proteinkälla får tänka om. Nu rödlistas nämligen både halloumin och mozzarellan i Världsnaturfondens köttguide. Istället uppmanar organisationen konsumenterna att välja svenska ostar istället.

– Det är viktigt att vara engagerad som konsument, inte bara när du handlar mat, men även när du äter på restaurang. Vi behöver rikta uppmärksamheten på lunchrestaurangen, fredagspizzan och charkbrickan på restaurangen, säger Anna Richert, matexpert WWF, i ett pressmeddelande.

I årets köttguide riktas stort fokus på de ostar som vi vanligtvis ersätter kött med på tallriken. Konsumtionen av dessa ostar ökar kraftigt samtidigt som vi äter allt mindre ost gjord på svensk mjölk.

– Idag importeras mer än hälften av osten vi äter. Det finns en potential här både för svenska livsmedelsföretag att återta marknaden och för oss konsumenter att äta mindre ost och när vi gör det bör vi ställa krav och välja lokalproducerad eller ekologisk ost, avslutar Anna Richert.

De ostar som får rött ljus av WWF i årets köttguide är importerade ostar som italiensk mozzarella, grekisk feta och cypriotisk halloumi, men även fransk chèvre, samt hårdost och salladsost från Danmark och Tyskland.

I Världsnaturfondens listning tas totalt fem kategorier upp, klimat, biologisk mångfald, kemiska bekämpningsmedel, djurvälfärd och antibiotika.

Ovanstående ostar har röda och gula markeringar på samtliga kategorier, bortsett från hårdost och salladsost från Danmark som får grönt ljus vad gäller antibiotika.

Svenska ekologiska varianter av ostarna får dock grönt ljus, vilket innebär att de är ok att äta ibland.

Publicerad 05 November 2019 00:00