Ett koncentrerat koncept väntar för Europaforum 2020 enligt Freja Hagsund.

Ett koncentrerat koncept väntar för Europaforum 2020 enligt Freja Hagsund. Foto: Mostphotos/Privat

Datum spikat för Europaforum 2020

HÄSSLEHOLM.

Nästa år hålls Europaforum i Hässleholm den 18-19 maj. Det innebär att evenemanget kortas ner en dag men kommer fortfarande att innehålla debatter och analyser om högaktuella europeiska frågor.

Nästa år 2020 arrangeras Europaforum Hässleholm för artonde gången

Europaforum Hässleholm har etablerat sig som Sveriges ledande mötesplats för Europafrågor. 2020 års forum äger rum den 18-19 maj och kommer att beröra frågor kring Sveriges 25-åriga EU-medlemskap, den nya programperioden (2021-2027), demokratiska frågor och mycket mer.

Nästa år 2020 arrangeras Europaforum Hässleholm för artonde gången och kommer under två dagar i Hässleholm diskutera, debattera och analysera högaktuella europeiska frågor.

– Vi kommer, liksom föregående år, att fokusera på de frågor som ligger högt på agendan i Bryssel, såsom den nya EU-kommissionens arbete under ledning av den nya kommissionsordföranden Ursula von der Leyen; arbetet i Europaparlamentet och hur det påverkats av valresultatet 2019. Följetongen om Brexit kommer att ha en given plats, likaså EU:s roll globalt, berättar Freja Hagsund, projektledare för Europaforum Hässleholm.

Nästa års Europaforum kommer även att fokusera på politiska sakfrågor och visa på hur beslut som fattas på EU-nivån direkt och indirekt påverkar på lokal nivå.

– Under utvärderingen efter Europaforum 2019 hade deltagarna möjlighet att ge förslag på framtida teman och perspektiv. Det inkom många bra förslag som vi tar med oss i planeringsarbetet här framöver.

Varför har man valt att korta ner evenemanget med en dag?

– Det kommer att bli två fullspäckade dagar, så jag är övertygad om att besökarna kommer bli nöjda med innehållet, omfånget och bredden av frågeställningar och perspektiv, trots att vi i år av olika skäl kommer att presentera ett mer koncentrerat program.

Vad betyder Europaforum för Hässleholm?

– Europaforum Hässleholm är Sveriges ledande arena för samtal och debatter kring Europafrågor och är Hässleholms årliga spjutspetsevenemang inom detta område. Syftet är att ge Hässleholms kommun ett nationellt kunskapsvarumärke i Europafrågor samt använda forumet som en plattform för strategisk påverkan. Sedan starten 2003 har Europaforum utvecklats till en årlig tradition, som många kommuninvånare återvänder till år efter år. Arrangemanget sätter Hässleholm på kartan för personer verksamma inom EU-frågor i Skåne och resten av Sverige.

Publicerad 02 December 2019 00:00