Ella Förskola i Sösdala arbetar mycket med fokus på hållbarhet och miljötänk.

Ella Förskola i Sösdala arbetar mycket med fokus på hållbarhet och miljötänk. Foto: Privat

Ella förskola kan vinna hållbarhetspris

Nomineras för sitt miljötänk

SÖSDALA.

Ella Förskola i Sösdala är en av de förskolor i landet som nu är nominerade till årets hållbarhetspris som delas ut i januari.

Det är tidningen Recycling som nominerat förskolan till deras årliga utmärkelse, Årets Hållbarhetspris för skolor & ungdom, och nomineringen är för förskolans miljöarbete för en hållbar utveckling där de gjort en insats för plastreducering och återvinning. Vinnaren av priset som avslöjas i januari erhåller dessutom 10 000 kronor från SIMS Hållbarhetsfond.

– Det här ger oss en bekräftelse på att vårt arbete har betydelse. Det motiverar oss också till att fortsätta och våga utmana oss själva ytterligare i strävan för en hållbar utveckling, säger Jeannette Andersen, förskollärare Ella Förskola.

Hur har ni arbetat för en bättre hållbarhet på förskolan?

– Vi är Grön flagg certifierade sedan ett läsår tillbaka och arbetar aktivt utifrån det. Vi har tre fokus områden i grön flagg, “hälsa” där vi detta året fokuserar på den mentala hälsan, “skräp och avfall” eftersom det är en viktig del i vår verksamhet att just arbeta med källsortering och återvinning och “konsumtion” där vi har fokus på överkonsumtionen och hur den hänger ihop med det mentala välmående. När vi beställer material från de olika avtalen som kommunen har, letar vi alltid efter ett alternativ istället för plasten. Om de inte har det vi söker kontaktar vi dem och undersöker om det är något de kan införskaffa i naturmaterial. Vilket de har kunnat vid många tillfällen. Exempelvis uteleksaker i metall och trä, de fanns inte i urvalet men det gör det nu.

Hur kommer ni arbeta vidare med hållbarhetsfrågorna?

– Vi kommer fortsätta och arbeta i samma anda. Detta är ett arbete som aldrig tar slut eftersom att vi får nya barn varje år. Vi kommer sträva efter att bli ännu bättre på hållbarhetstänket och hitta strategier hur vi kan fortsätta och utveckla arbetet.

Vad skulle ni göra med eventuella prispengar?

Belöna pedagogerna för deras hårda och ihärdiga arbete med hållbarhetsfrågorna. En teambildningsdag eller att få göra något roligt tillsammans för gemenskapen. Att ha hållbara pedagoger är ytterligare ett led i arbetet för en hållbar utveckling.

Publicerad 06 December 2019 08:19