Från januari 2020 delas avfallspåsar i Hässleholm ut när boende visar att de behöver nya.

Från januari 2020 delas avfallspåsar i Hässleholm ut när boende visar att de behöver nya. Foto: Hässleholm Miljö

Nya rutiner för avfallspåsar i Hässleholm

Delas ut efter behov från januari 2020

HÄSSLEHOLM.

En gång om året har man tidigare tilldelats en årsförbrukning av avfallspåsar i Hässleholms kommun. Nu ändrar Hässleholms Miljö AB på rutinerna för att hitta en bättre lösning.

Tidigare har alla hushåll i Hässleholms kommun fått avfallspåsar oavsett om man behöver nya eller inte. Vilket också har inneburit ett stort slöseri med påsar.

– Vi har arbetat på att hitta en ny lösning för att minska på svinnet. Tidigare har vi en gång om året delat ut två buntar avfallspåsar vilket innebär160 påsar. Vi har velat hitta en annan lösning och nu inför vi samma system som Kristianstad att man satte ut en påse i sin tunna för att markera att man behöver nya påsar, berättar Emma Krantz, kommunikatör Hässleholm Miljö AB.

Anledningen till att man inte infört systemet tidigare beror på att det inte funnits plats i bilarna. Nu finns det plats och därför kan man från och med vecka tre, den 12 januari 2020 införa systemet där chaufförerna delar ut påsar där behovet finns.

– Vi har haft lite klagomål tidigare på att det varit hushåll som inte fått sina påsar. Hanteringen i sig har varit lite komplicerad och vi är medvetna om att vissa hushåll missats. Genom det nya systemet tror vi det blir betydligt bättre.

Precis som tidigare är det dock 160 påsar som ingår, utöver det så utgår en kostnad om det önskas fler avfallspåsar än det som anses vara en årsförbrukning.

Publicerad 10 December 2019 00:00