När Peter Håkansson gick in i väggen började han grilla, vilket öppnade en helt ny värld för honom.

När Peter Håkansson gick in i väggen började han grilla, vilket öppnade en helt ny värld för honom. Foto: Paola Nordgren

Grillintresset tog honom till VM och egen butik

HÄSSLEHOLM.

När Peter Håkansson blev utbränd av sitt arbete så gick han hemma ett halvår. Under den tiden började han laga mer mat till familjen och eftersom det var sommar åkte grillen fram. Där och då föddes ett nytt intresse som tog honom till grill-VM och eget grillevent-företag och sedan i somras också butiken Luckan.

– Ja, på något sätt kan jag nog säga att det kom något bra ur min utbrändhet. Jag upptäckte hur roligt det var att grilla och fick ett nytt intresse som också bidrog till att jag blev frisk. Jag gick från att laga mat för att man måste till att tycka det var roligt och numera är det jag som lagar den mesta maten hemma hos oss, berättar Peter Håkansson.

Intresset för grillning växte väldigt snabbt. Så när det för några år sedan arrangerades en deltävling i grill-SM i Hässleholm så ställde Peter och en vän upp upp. Det gick så bra att de tog sig till finalen i Göteborg och även där gick det så bra att de fick chansen att åka till VM på Irland.

– Det var en otrolig upplevelse. En hel park var fylld med grillar, 98 lag och många med betydligt mer erfarenhet än oss men vi lärde oss otroligt mycket och fick många tips och idéer med oss hem. Så man kan säga att jag är självlärd med inspiration från andra. Jag tror att är man bara ödmjuk inför sin uppgift så går det bra.

När Peter Håkansson kom hem från Irland ville han göra något av sina erfarenheter och han startade Hessle BBQ & Event och började åka runt till företag och privatpersoner och grilla. Något som uppskattades och när han inledde ett samarbete med Michael Petersson på Naturligt kött, tog det fart ordentligt.

– Folk är väldigt medvetna och efterfrågan på närproducerat och lokalt är väldigt stort. Bara under 2019 har jag varit iväg på 50 stycken event, vilket innebär i stort sett varje helg. Och jag har insett att gör man något man tycker om så mår man också bra. Även om jag varit på väg in i väggen igen så kan jag numera läsa av signalerna och bromsa innan det är försent.

Något Peter Håkansson och Michael Petersson saknade i Hässleholm var dock en butik där det gick att köpa bra kött och fler köttdetaljer än det vanliga som ofta finns i butikerna som kotletter och filé.

– Där finns så många bra detaljer på djuren som folk inte är medvetna om eller inte vågar köpa för att de inte vet hur de ska tillaga dem. Därför öppnade vi Luckan där vi säljer närproducerat kött så långt det går. Vi kan berätta för kunderna exakt var allt kött kommer ifrån, till och med vilken gård och ger gärna också tips på hur det kan tillagas och vi ser att det finns en stor efterfrågan på just den här typen av butik.

Sedan premiären i somras har man också utökat med kryddor och tillbehör och till våren när Peter Håkansson tar över butiken själv kommer han även att utöka med grilltillbehör som grillar och knivar bland annat. Då flyttar man även till större lokaler i samma hus ute på Garnisonen.

– Michael kommer att fokusera på sin egen verksamhet och då kände jag att jag vill fokusera ännu mer på grill men kommer att anpassa mig efter säsong. Redan nu börjar också bokningarna för årets grillevent att trilla in och jag trivs när jag får göra det jag tycker är roligt, känner jag av den där väggen så bromsar jag.

Publicerad 19 December 2019 08:26