Foto: Adobe Stock

Så dukar du upp för julig fest

Locka blicken med dekoration

JUL. De flesta dukar julbordet så där lite extra till julafton, men julen börjar långt innan dess. Med ett härligt pyntat julbord kan du bjuda in till långa, mysiga middagar redan under adventshelgerna.

Av
Caroline Säfstrand

Om du tillhör dem som inte byter till julgardiner och sätter tomtar i vartenda hörn, då kan du verkligen gå ”all in” med en juldukning som fångar ögat och sätter stämningen. Tänk efter vilken känsla du vill skapa och vad som passar i ditt hem? Ska det vara färgsprakande, nedtonat, naturligt, rött, grönt eller kanske svart? Duken är grunden – vitt är vackert men också känsligt, rött och mörkgrönt ger en traditionell och mysig känsla, medan mörkblått och svart kan ge en vacker effekt till komplementfärger som guld, silver, rött. Linneduk är naturligt vackert, eller varför inte slå till med en jutevävsduk och löpare i samma material?

Locka blicken med dekoration

Dekorationerna är det som gör julbordet till det där lilla extra. Det är vackert att dekorera med julkulor som ligger spridda på bordet eller i glasskålar. Naturliga element gör sig extra bra på julbordet. Äpple, granris och kvistar kan du nästan inte ha för mycket av. Gå ut i trädgården eller i skogen och plocka vintergröna blad, mossa och nedfallna grenar med lav. Rosmarinkvistar är lika vackra som väldoftande, sätt en kvist tillsammans med servetten eller lägg på tallriken. På samma sätt kan du använda kanelstänger. Kombinera gärna kanelstänger med pepparkakor och torkade apelsinskivor på bordet. Har du julgranen nära bordet och ljusstakar i fönstret kanske du inte behöver lampan ovanför bordet - häng en stor krans av granris ovanför istället, vackert och väldoftande.

Spännande ljussättning

Ljusen sätter stämningen. Levande ljus på bordet är tjusigt, men tänk på att alltid släcka dem när du går därifrån. Ett trevligt pyssel som du kan göra själv är att stoppa värmeljus i röda vinteräpplen, välj bara äpplen som står stadigt, och ställa på bordet. Ett bra alternativ till stearinljus är att lägga en batteridriven ljusslinga med LED-ljus på duken. De finns i flera varianter: vita, runda bollar, snöflingor och andra julinspirerade motiv. Och än en gång, hur rolig är lampan som hänger ovanför bordet? Byt ut den mot en stor adventsstjärna!

Överraska med kul detaljer

Oavsett om du bjuder in gäster på adventsmiddag eller släkten till jul så är det trevligt med roliga och dekorativa bordsplaceringar. Gör placeringskort med fotografier på de inbjudna, eller lägg en liten julklapp på var plats. Tycker du det är tråkigt med vardagsporslinet men inte har ärvt något gammalt finporslin? Åk till en loppis och leta efter vackra tallrikar och glas. Ett lekfullt tips är att använda udda porslin. Då får alla sätta sig på den plats där de tycker att porslinet är finast. Det blir garanterat en snackis som instagrammas under kvällen. Och ska du duka med tygservetter – varför inte använda pepparkaksformar som servettringar?

Publicerad 22 December 2019 00:00