Joakim Lusensky, analys- och kommunikationschef på fastighetsmäklarnas branschorganisation Mäklarsamfundet.

Joakim Lusensky, analys- och kommunikationschef på fastighetsmäklarnas branschorganisation Mäklarsamfundet. Foto: Caroline Berg.

"Priserna kommer att fortsätta svagt uppåt"

Är 2020 köparens eller säljarens marknad?

NYÅR. Blir det köparen eller säljarens marknad? Och är i år året då priserna störtdyker? Joakim Lusensky, analys- och kommunikationschef på fastighetsmäklarnas branschorganisation Mäklarsamfundet, analyserar bostadsmarknaden 2020.

Av
Text: Irina Bernebring Journiette

Vad tror du händer på bostadsmarknaden i år?

– Vi väntar oss inga stora bostadspolitiska eller ekonomiska förändringar. Det trots att det är mycket prat om en kommande lågkonjunktur. Vårt huvudscenario för både bostadsrätter och villor är att priserna kommer att fortsätta svagt uppåt. Och när vi summerar 2020 så tror vi att de kommer att ligga i linje med årets löneökningar.

Är 2020 köparens eller säljarens marknad?

– Vi ser, över lag, att fördelen kommer att vara något större för säljaren än köparen. Men, man ska komma ihåg att den som är säljare också i de flesta är köpare.

Vad är ditt bästa tips för den som är sugen på att köpa något nytt i år?

– Mitt allra bästa tips är att ta god tid på sig innan man ger sig ut på marknaden och att noggrant undersöka det objekt man är intresserad av. Om man vill göra en bra affär är det bäst att fundera över vad man har för långsiktiga behov så att boendet passar livssituationen under lång tid framåt i stället för att försöka pricka in ned- och uppgångar på marknaden.

Hur ska jag tänka om jag i stället vill sälja?

– Fastighetsmäklaren är expert på din bostadsaffär så utnyttja den expertisen. Ha en dialog med mäklaren och se till att mäklaren lägger upp en optimal strategi för din bostad. Ställ frågor – även om de känns dumma, och använd mäklarens kompetens. Och, ha is i magen. Många försäljningar går långsammare i dag än för ett par år sedan men bli inte nervös utan andas och låt mäklaren göra sitt jobb.

Hur kan jag göra ett riktigt klipp?

– Vad är ett klipp? Jag tycker vi ska se våra bostäder utifrån våra behov och inte för ekonomisk vinning. Då är ett bra klipp en bostad du betalar marknadsvärde för som passar dina behov under lång tid framåt.

Publicerad 30 December 2019 00:00