Fabian och Hassans vänskap är speciell.

Fabian och Hassans vänskap är speciell. Foto: Privat

Katten Hassan lämnar inte nervsjuka Fabians sida

Kärleken till djuren får Fabian att kämpa

HÄSSLEHOLM.

När Fabian Olsson föddes märkte familjen att han inte mådde riktigt bra. Läkarna trodde inte att han skulle överleva hemfärden men Fabian har hunnit fylla åtta år. Hemma på gården vakar djuren över honom, särskilt katten Hassan som en dag självmant flyttade in.

Detta är en återpublicering av en tidigare publicerad artikel.

– Hassan och Fabian har fått ett speciellt band som inte riktigt går att förklara. Det är sällan han lämnar Fabians sida. Han sover hos honom och ligger bredvid när han vilar och åker med i Fabians knä när vi är ute och går, berättar pappan Mehdi Olsson.

De fick snabbt ett speciellt band som betyder mycket för Fabian som lider av en sjukdom med namnet Glycinencefalopati vilket innebär att aminosyran glycin inte bryts ner i kroppen som det ska och som i sin tur innebär att den som drabbas inte kan röra sig man kan få svårt med andningen och funktionerna i kroppen bryts ner. I de flesta fall överlever man bara en kort tid men Fabian har kämpat och klarat sig i åtta år hittills, mot alla odds.

– Vi har bestämt att så länge Fabian kämpar så kommer vi också att kämpa. Dessutom ser vi att han mår bra när han har djuren runt sig och därför försöker vi ge honom det så mycket det bara går. Även om han inte kan klappa själv så hjälper vi honom och vi ser hur han njuter av det och det var fint att se hur de fann varandra direkt, berättar Mehdi Olsson.

Det speciella bandet som Fabian fått med den nyinflyttade Hassan gör att katten inte förflyttar sig många meter från pojken. Fabian var också med när den tilltufsade och trötta katten dök upp på gården och blev tvättad och rengjord och fick kärlek av familjen.

– Vi har letat efter ägaren och efterlyst någon som saknar den men inte hört eller sett något. Det hårda livet den såg ut att ha levt kan ju dock tyda på att det varit en "sommarkatt" som någon lämnat av och att han ville flytta in just här betydde mycket för Fabian.

En dag bestämde sig Hassan att flytta in på familjens gård.

En dag bestämde sig Hassan att flytta in på familjens gård. Foto: Privat

Trots sjukdomen försöker familjen ge honom ett så vanligt liv som möjligt. Fabian går i skolan i Hässleholm men i perioder måste han stanna hemma och då har djuren på gården blivit hans tillflyktsort.

När Fabian sover finns Hassan alltid där.

När Fabian sover finns Hassan alltid där. Foto: Privat

– Vår hund Zorro vakar också gärna över Fabian. Får han ett krampanfall så markerar han och kallar på oss. Att djuren finns nära och gärna sover bredvid honom gör också att han blir lugn snabbare. De är viktiga för honom och på något sätt känner djuren också av hur han mår, det är svårt att förklara men de har ett speciellt band, speciellt Fabian och Hassan.

Publicerad 31 December 2019 00:00