Emma Nordwall uppmanar boende runt Finjasjön att vara observanta på vattennivåerna och kommande nederbörd.

Emma Nordwall uppmanar boende runt Finjasjön att vara observanta på vattennivåerna och kommande nederbörd. Foto: Privat/Mostphotos

Fortsatt beredskap för höga vattennivåer runt Finjasjön

FINJA.

Under de regniga månaderna har närliggande fastigheter runt Finjasjön ett kritiskt läge när det gäller risk för översvämning. Redan innan jul uppmanade man boende att agera förebyggande.

Av
Paola Nordgren

Även om det varit en relativt torr jul så uppmanar räddningschef Emma Nordwall de boende att fortsätta följa vattennivåerna och de restriktioner man ger på kommunens hemsida.

– Vi var innan jul inte är uppe i samma nivåer som under tidigare översvämningar, men vi vill fortsätta uppmana de som bor i närheten att följa den information vi ger. För även om det varit en torr jul så väntar det enligt prognosen nu regn och vi får se vad det innebär, säger Emma Nordwall.

Enligt Räddningstjänsten är det fastighetsägarens eget ansvar att ha ett eget skydd mot eventuell översvämning. För de som bor i närheten av sjön finns det möjlighet köpa plastsäckar till sandsäckar på brandstationen i Hässleholm mellan klockan 08.00 och 18.00, varje dag under de kommande veckorna, vilka kan fungera som skydd och stopp mot vattnet innan det når byggnaderna. Man fortsätter också uppmana de boende att se över utrymmen där vattnet kan tränga in, samt flytta möbler och inredning som riskerar att skadas.

Om vattennivån stiger ytterligare kommer man att stänga igen skyddsvallen vid Tormestorps båthamn, vilket då innebär att vägen ner mot hamnen också stängs av.

Publicerad 08 January 2020 00:00