Pondus är sexigt

Madonna är inte ett obegåvat geni

Av
Krönikör: Zlatko Nedanovski

I Svenska Dagbladet, måndagen den 18 augusti, skriver Annina Rabe att Madonna bland annat är ett obegåvat geni. Hur kan man vara ett obegåvat geni? Då jag läste hennes tankar kring Madonna, denna magiska kvinna som täckt decennium med sin stjärnglans, blev jag upprörd. Jag tror många har någon form av relation till denna särpräglade individualist. Hon kanske är medelmåttig artist, skådespelare, dansare, men få stjärnor levererar som hon gör. Vi "dödliga" borde ta lärdom av denna kvinna som visar att alla har möjlighet till att bli det man vill.


Jag väljer att använda uttrycket "levande" legend. Jag är ingen fanatiker av Madonna men jag har skakat mina lurviga på dansgolven till hennes låtar i flera år. Hon är inte världens sexigaste kvinna för mig, det är min fru… men Madonna utstrålar en självsäkerhet som får henne att stråla. Hon har skapat ett imperium, som är känt över hela världen. Hon tänker strategiskt och marknadsför sig själv som ett varumärke. Som produkt är hon svår att ersätta och därmed kvalar hon in bland legenderna. Madonna är en av världens största oberoende kvinnliga förebilder, ett alster som skapar efterfrågan.


Detta är mer en hyllning till alla kvinnor än till bara Madonna, alla har en enorm styrka inom sig. Om inte Madonna förtjänar ordet geni hur ska vi då mäta det? Att sitta på ett möte med en kvinnlig begåvning är inte det lättaste. Ni har väl sett filmen "Basic instinct". Att äga rummet med sin kvinnliga auktoritet skapar lätt förvirring bland oss män. You go girls! Kvinnor som är medvetna om sin inre styrka blir en "Pondus brud". Det handlar inte om hur snygg man är! Ibland är det till och med en nackdel att se bra ut. I vår tid är det tyvärr så att "snygga" personer kan bli straffade mer än vad att de tjänar på sitt utseende, om man inte är supermodell… Att se bra ut kan vara lika med "korkad" ibland. Det kanske är det medelmåttiga utseendet som Madonna bland annat har använt sig av för att lyckas?


Stil är sexigt, inget att himla om. En kvinna som besitter denna inre självsäkerhet har ingen ålder. Den ungdomliga källan finns inom oss, det gäller bara att gräva lite ibland. Hur du ser dig själv överensstämmer inte alltid hur andra upplever dig. Se dig själv som en produkt, en exotisk frukt kanske? Bestäm vad du vill vara och utgå sedan från hur du själv skulle reagera på hur du är/ser ut. Är du en produkt som du själv skulle köpa?Att skamfila en produktiv kvinnas rykte är en överträdelse mot "vett och etikett"-regeln! Att konstatera att Madonna är ett obegåvat geni är som att "klippa sig långt", obegripligt förvirrande. Ren avundsjuka. Starka personligheter har alltid skrämt folk, det var kanske de som blev brända på bål förr i tiden. I dag borde vi väl vara mer civiliserade och kunna erkänna starka personligheter och lära oss att visa lite medmänsklighet? Det hade moder Teresa velat!

Ha det bäst!
Zlatko Nedanovski

Publicerad 01 September 2008 03:00