Grease till Thalia

Elever tränar på känd musikal

MUSIKAL. Nu repeteras det för fullt i Grönkullaskolans aula två gånger i veckan. Det har det gjorts sedan audition i början på februari. En audition som blev större och svårare än vad regissörerna Clavs Kronby och Tompa Johansson hade väntat sig.
40 kom!
-Vi trodde det skulle dyka upp 3-4 elever, istället kommer det 40 stycken, säger de båda med eftertryck.
Ett samarbete mellan Grönkullaskolan och Prästängsskolan kom på tapeten i januari och efter det gick det snabbt. Det var viktigt för oss, att alla som kom och gjorde en audition (scenprov) skulle få medverka på något sätt, menar Tompa.

Van regissör
Han berättar att de helt enkelt fick välja ut de 13 som krävdes för rollistan. De övriga fick välja mellan dans- eller statistroller.
-Det är ju så mycket mer än skådespeleri och sång som gör en musikal, säger Clavs Kronby.
Clavs är en van regissör och har regisserat många musikaler i Danmark. Så även Grease som ligger honom varmt om hjärtat.
-Vi övar jämna scener ena gången och udda scener gången efter. På så vis repeteras alla scener frekvent och ungdomarna känner in helheten säger Clavs, samtidigt som han tillrättarvisar en av killarna.

-Visste du att Richard Gere har spelat rollen som Danny på Broadway, frågar Clavs och fortsätter:
- Grease hade premiär där 1972 och är en av världens mest sedda musikaler.

Tuffaste killen
Året är 1959 och Danny är den tuffaste killen i high-schoolgänget T-Birds och de umgås med tjejgänget Pink Ladies. Under sommaren har Sandy haft en romans med Danny, och när hon sen flyttar till hans skola vill han inte kännas vid henne då hon inte passar in enligt grabbarnas "coolhet". Danny måste dessutom leva upp till sitt rykte att inte binda sig vid någon. Sandy är förkrossad men till slut får hon hjälp av tjejerna i Pink Ladies och vi ser Sandy förvandlas till skolans häftigaste tjej.

Får träffa Pernilla Wahlgren
På frågan om hur allt det här känns svarar några av tjejerna, förtjust
-Nervöst! Men så roligt fastän det tar så mycket av fritiden. Det bästa är att man fått nya kompisar och att man lär sig så mycket om det man tycker om att göra, säger Josefin Eriksson som spelar Sandy.
Men hon tycker också att allt blivit större och större med mer ansvar.
-Vi ska få träffa Pernilla Wahlgren och experter ska sminka oss och lägga håret. Det känns stort, menar en annan av skådespelarna.
- Pernilla Wahlgren har själv spelat rollen som Sandy åtskilliga gånger och hon kommer kunna ge eleverna flera tips inför premiären, säger Tompa Johansson som själv brukar stå på scenen med gemlasonen Nils Åkesson i växjörevyn.
Premiären sker 21:a maj och efter det ges två föreställningar för Alvesta kommuns skolor.

Publicerad 31 March 2008 15:22