Musikhistoria skapas i Alvesta

Ny CD produceras av Staffan Stavert

TIBET. Just nu skapas svensk musikhistoria i Musikverkstans lokaler i Alvesta. Kompositören Staffan Stavert och Peter Elmberg har tillbringat många kvällar och nätter med att arrangera, mixa och producera en ny cd med svenska artister som släpps i april.  
Ledin och Di Leva sjunger
Plattan, som innehåller 20 låtar, både gamla och nya, är en hyllning till tibetanernas kamp mot det kinesiska förtrycket. Sångerna kommer framföras live vid en galakväll i Stockholm. Tomas Ledin, Tomas Di Leva, Py Bäckman och Meja är några av de artister som då kommer stå på scenen och sjunga låtarna.

Egen låt med ex-Hammerfall
Staffan Stavert, Alvesta och Peter Elmberg har jobbat med Tibetprojektet sedan i somras, i ett samarbete med musikern Tomas Wiehe.
Förutom andra svenska artisters låtar, som Staffan mixat till plattan, har Peter komponerat en egen låt; "Song for Tibet", som kommer vara öppningsspåret. Musiker som Björn J:son Lindh (känd flöjtist), Magnus Rosén (ex-Hammerfall) på bas, Jonas Holgerson på trummor medverkar på låten. Staffan står för all klaviatur, och Peter är med och sjunger.

Skickat ljudfiler från Alvesta
Men man har inte arbetat på konventionellt sätt med inspelningen av låten.
-Nej, basen har varit här i min studio i Musikverkstans lokaler. Härifrån har jag skickat ljudfiler till andra studios, där de olika musikerna lagt på respektive instrument och skickat tillbaka. Ett cybermusikaliskt samarbete, konstaterar Staffan.

Inspelningarna har gjorts via datorns hjälp, i mac-miljö med hjälp av musikprogrammen Logic och Protools.
I låten "Song for Tibet" medverkar också en kör på åtta personer, varav vissa är med i kören One Voice. Körledare har Anders Nyberg varit, känd som en av de som skrivit manuset till filmen "Såsom i himlen" med Mikael Nykvist.

Jakten på Dalai Lama
Andra låtar som kommer att vara med på "Tibet-plattan" är bl a "Midsommar i Tibet" av Tomas Ledin, "Jakten på Dalai Lama" av Mikael Wiehe.
-Vi har vänt oss till artister som haft någon anknytning till Tibet, och plockat fram en del äldre låtar, menar Peter.

Det var för ett år sedan Peter Elmberg i Mundekulla, som skrivit runt 500 låtar och arrangerat musikfestivaler, fick förfrågan om han kunde göra en hyllningssång åt de tibetaner som finns i Sverige.
-Först kändes det svårt att göra en låt på beställning. Men allteftersom sommaren gick, växte en idé fram. Nu kan man ju konstatera att låten och CD:n kommer väldigt lämpligt, med tanke på oroligheterna, menar han.

Tibetgala 23 maj
CD:n släpps 20 april, och 23 maj kommer en Tibetgala äga rum i Berwaldhallen i Stockholm, där bl a Tomas Ledin, Tomas Di Leva, Meja, Py Bäckman kommer att framföra låtar från plattan, kombinerat med tal och information. Om Staffan själv kommer medverka som musiker på scenen är osäkert. Hur som helst kommer han och Peter givetvis befinna sig i hallen. Galan blir en avslutning på en Tibetansk vecka i Stockholm med film och informationskvällar.

2005 skapade Peter Elmberg en annan låt inom ämnet världsproblematik; "Now is the time". "Sveriges svar på "We are the world", menar killarna lite skämtsamt. Även då var Tomas Ledin inkopplad och stöttade projektet. Staffan Stavert medverkade då med en egen komposition; "I won´t give up".

Publicerad 31 March 2008 14:52