Massage och stretching för din hund ger den ökad livskvalitet, menar Jörn Oleby som har skrivit boken

Massage och stretching för din hund ger den ökad livskvalitet, menar Jörn Oleby som har skrivit boken "Hundmassage och stretching" som nu har getts ut på svenska. Foto: Privat

Förbättra din hunds hälsa

"Förebygg muskelrelaterade besvär med massage och stretching"

Av
Av Ann Lagerwall

NY BOK. Massage och stretching hjälper din hund att behålla sin rörlighet, styrka, smidighet och balans. Och med det också sitt goda humör. - Massage och stretching ger oss en väldigt god möjlighet att höja vår hunds livskvalitet, både fysiskt och psykiskt, konstaterar Jörn Oleby, författare till boken "Hundmassage och stretching" som nu har kommit ut på svenska.
Hur mycket vi än tar hand om våra hundar så kan de blir skadade eller sjuka. Om skadan är muskel- eller ledorienterad så kan en veterinär eller en fysioterapeut hjälpa till. Om det är en nedärvd defekt i höft eller led så finns det egentligen bara smärtstillande åtgärder tillgängliga.
- Vi kan inte reparera dessa typer av defekter och vi kan inte heller förhindra alla olika typer av skador. Men vi kan faktiskt bidra till att förebygga muskelrelaterade problem genom att massera och stretcha våra hundar regelbundet, menar Jörn Oleby.

Mycket kraft och tid

Många hundägare "investerar" mycket tid på att aktivera sina hundar. Det kan vara aktiviteter som lydnadsträning, spårning, skydd och Agility. Fördelen med alla dessa aktiviteter är att vi får tillbringa mycket tid med våra hundar samtidigt som vi håller dem fysiskt och mentalt alerta. - Förutom att vi lägger ned mycket tid på våra hundar så lägger vi också ner en hel del pengar för att kunna ha en klok och alert hund. Det forskas mycket i hur vi ska kunna öka vår hunds välbefinnande. Det kan vara allt från kost till träningsmetoder. Vi har ju hela tiden vår hunds välbefinnande i centrum. God omvårdnad och hälsosam kost är A och O, menar Jörn Oleby.
Massage och stretching är den överlägset bästa behandlingen för att förebygga muskel relaterade problem och dessutom förbättras hundens livskvalitet. Med massage och stretching behåller hunden också sin naturliga rörlighet upp i hög ålder, menar Jörn Oleby.
- En väl fungerande hund har naturlig elasticitet och smidighet. En hund med förkortad muskulatur eller med muskelspänningar har ett tryck över leden och rörligheten runt leden försämras. Blodcirkulationen hämmas också kring dessa leder genom att blodkärlen stryps åt. Musklerna, lederna, senorna och fästena får otillräckligt med näring och syre. En ond cirkel uppstår som kan bli långvarig om man inte upptäcker och bryter den i tid. Korta och stela muskler kan både vi själva och våra hundar lida av om vi inte sköter oss.

- Vi kan bidra till att förebygga muskelrelaterade problem genom att massera och stretcha våra hundar regelbundet, menar Jörn Oleby. Foto: Future Imagebank

- Vi kan bidra till att förebygga muskelrelaterade problem genom att massera och stretcha våra hundar regelbundet, menar Jörn Oleby. Foto: Future Imagebank

Psykisk och fysisk balans

Massage och stretching hjälper vår hund att vara i såväl fysisk som psykisk balans, menar Jörn Oleby. - Möjligheten ska ses som ett komplement till den dagliga motionen, lydnadsträningen och kosten samtidigt som kontakten mellan hund och ägare stärks på ett positivt och naturligt sätt. Jag ser bara fördelar i det här.
Boken "Hundmassage och stretching" finns även utgiven i England, Frankrike, Norge och nästa år kommer den också ut i Italien.

Lär dig ett massagegrepp för din hund

Här presenteras ett massagegrepp som kallas Effleurage och är ett av basgreppen. Effleurage används som inledande och uppvärmande massagegrepp. Detta ger hunden möjlighet att vänja sig vid dina händer och får den att slappna av; Lägg hunden på sidan. Placera dig vid hundens ryggsida. Tänk på din egen arbetsställning och gör det bekvämt för dig. Börja med att låta dina händer glida längs med hundens ryggrad. Utgå från hundens nacke och arbeta medhårs vidare i riktning mot hundens svansrot. Inled massagen med ett lätt och behagligt tryck. Största delen av kraften ska komma från handlovarna men även tummar och fingrar är delaktiga i greppet. Du kan öka trycket gradvis efter hand. Hela området masseras lugnt och metodiskt i cirka 2-3 minuter. Beröringen ökar cirkulationen och lättar på spänningar. Inledningsmassagen är ett sätt att kontrollera om hunden har ont någonstans. Den ger även en avslappnande effekt fysiskt och psykiskt - en poäng in för den fortsatta behandlingen. Viktig uppvärmning. Att värma upp före en motionsrunda eller annan fysisk aktivitet är skadeförebyggande och stretching är mycket effektivt efter en fysisk aktivitet för att sträcka ut korta och ansträngda muskler. Men man kan också använda stretching före en aktivitet för att testa rörligheten. Viktigt är då att hunden tillåts värma upp innan stretchingen utförs. Nedan finns en checklista som kan vara till hjälp vid uppvärmning. 1. Gå sakta med hunden i koppel för att efter en liten stund försiktigt ökar tempot. Bör räcka med 2-3 minuter. 2. Trava i 2-3 minuter. 3. Öka till galopp i cirka en minut. 4. Låt hunden göra några korta explosiva rörelser. 5. Varva ned en aning genom att avsluta uppvärmningen med att gå tillbaka till travtakt och sedan ner till gångtempo. Kom ihåg att uppvärmning inte tröttar ut hunden utan ökar blodcirkulationen och värmer upp muskler och vävnader och ser till att lederna är välsmorda. Nu är hunden redo att prestera!

Publicerad 01 September 2008 03:00