FÖRNYBAR. Miljövänlig el kommer från en förnybar energikälla som till exempel vind. Foto: Future Imagebank

FÖRNYBAR. Miljövänlig el kommer från en förnybar energikälla som till exempel vind. Foto: Future Imagebank

Ett lätt byte

Så får du grön el i ledningarna

Av
Nina Eggerth

ELVAL. Att byta till hushållsel märkt med Bra Miljöval är mycket enkelt. Det behövs bara ett telefonsamtal eller en beställning på internet hos en leverantör av miljömärkt el.

Den som redan är kund hos en leverantör som även har Bra Miljövals-el ber bara om att få byta. I plånboken blir det ingen större skillnad om man gör ett aktivt val av el.
– För den som bor i lägenhet blir kostnaden 1 öre mer per kilowattimme och cirka 50 kronor mer per år. För en husägare rör det sig om cirka 200 kronor mer per år, berättar Maria Stålarm, försäljningschef hos EON försäljning.

Vill spara
De priserna gäller förnybar vattenkraft. Om man vill ha vind-el får man betala lite till.
– Då kostar det 2,50 kr mer per kilowattimme, förklarar Maria Stålarm.

Det finns cirka 55 elbolag som uppfyller Svenska Naturskyddsförenings krav för Bra Miljöval. GodEl är ytterligare ett av dem.
– 32 procent av våra kunder har valt Bra Miljöval. Merkostnaden ligger på 1,88 öre per kilowattimme. Det blir cirka 5 kronor mer i månaden för en lägenhet som använder 3000 kilowattimmar per år och runt 31 kronor per månad för en eluppvärmd villa som använder 20000 kWh, säger Peter Roland, vd hos GodEl.

Att förhållandevis få personer väljer el som är märkt med SNF:s Bra Miljöval tror Peter Roland hänger på att de vill spara pengar.

Koll i realtid
– Många ser elen som en onödig utgift, men det handlar om små utgifter att välja Bra Miljöval. Den stora besparingen är att dra ner på elanvändningen.

Ett sätt att hålla koll på sin elförbrukning är att ha en så kallad realtidsmätare som visar hur mycket mer el som går åt när man sätter på spisen en timme eller har många lampor tända i sitt hem. Det går att i realtid följa hur energiförbrukningen går upp eller ned. Mätaren kostar runt en tusenlapp och kan köpas hos de flesta elleverantörer. Numera kan hushållen på sin vanliga elmätare enkelt se hur många kilowattimmar som går åt under en viss tid och till exempel jämföra med föregående dag eller månad.

Detta är miljövänlig och miljömärkt el

Miljövänlig el kommer från en förnybar energikälla som vatten, sol, vind eller biobränsle. Den miljövänliga elen som är märkt med Bra Miljöval är godkänd av Naturskyddsföreningen, som ställer speciella krav på produktionen. Till exempel får bara vattenkraftverk som är byggda före 1996 miljömärkas och biobränslet måste uppfylla särskilda bestämmelser. Vindkraftverk som ska miljömärkas får inte vara placerade så att de stör fågellivet. Den som levererar miljömärkt el måste sätta av pengar till en miljöfond som är godkänd av Naturskyddsföreningen.

Publicerad 01 October 2009 03:00