Nya lokaler för räddningstjänsten samordnat med polis och ambulans står överst på Dennis Reimers önskelista. Foto: Helene Nordgren

Nya lokaler för räddningstjänsten samordnat med polis och ambulans står överst på Dennis Reimers önskelista. Foto: Helene Nordgren

Snabba hål med ny utrustning

Ny utrustning ska rädda fler liv

Av
Helene Nordgren

HÄSSLEHOLM. Räddningstjänsten i Hässleholm är en av de kårer i riket som fått en skärsläckare som kan göra hål i en vägg på några få sekunder.
- Det gör att vi kan släcka en brand utan att behöva gå in rummet, säger Dennis Reimer, insatsledare på räddningstjänsten i Hässleholm.

Skärsläckaren som fungerar som en högtryckspump laddad med metallspån ingår som utrustning till en helt ny brandbil som kan manövreras med endast tre brandmän.

- Bilen är ett viktigt tillskott för oss eftersom vi har problem med att rekrytera deltidsbrandmän. Dessutom kan vi docka den till vårt nya höjdfordon som tar oss upp 32 meter i luften. På så sätt kan vi släcka eld i en byggnad från ovan utan att ta oss in i huset, säger Dennis Reimer.

Stationen i Hässleholm har även blivit utrustad med så kallade smartboards som innebär att då brandmännen skriver på en tavla på stationen dyker informationen upp på en annan tavla i stadshuset.
- Det blir lättare för oss att samverka vid händelser som stormen Gudrun, säger en nöjd Reimer.

Under 2009 har räddningstjänsten haft 796 larm. Jämfört med 2008 har larm till trafikolyckor ökat i antal. Totalt kom det 136 larm till trafikolyckor under förra året. Det är 20 fler än under 2008.

- Ökningen beror på att vi har som ny uppgift att rycka ut då ambulansen är sen. Vi kan då göra en första sjukvårdsinsats och har också fått en kompletterande sjukvårdsutbildning, säger Dennis Reimer.

Antalet anlagda bränder har också ökat under förra året jämfört med 2008, från 17 bränder till 29.
- Polisen har gjort ett jättejobb med att få tag i flera ungdomar som ligger bakom en del av bränderna som inte sällan börjat i papperskorgar runt Norra Station. Tyvärr förstår inte ungdomarna hur allvarligt det kan bli. En liten brand som hotar att sprida sig kan rubriceras som mordbrand säger Dennis Reimer.

Personalen på räddningstjänsten har även lagt ner mycket förebyggande arbete på att få ner antalet automatlarm utlösta utan brandorsak. Trots att antalet anläggningar med automatlarm har ökat så har siffran på onödiga larm minskat under 2009. Under förra året inkom 238 automatlarm och varje utryckning kostar kunden 3 800 kronor.

Publicerad 08 January 2010 03:00