KYCKLINGGRYTA. En gryta med korv, kyckling och bacon passar bra att servera till pastan. Foto: Britt-Marie Knutsson

KYCKLINGGRYTA. En gryta med korv, kyckling och bacon passar bra att servera till pastan. Foto: Britt-Marie Knutsson

Vardagsmat som går snabbt att laga

Av
Britt-Marie Knutsson

SNABBA RÄTTER. Till fest vill man gärna unna sig lite dyrare och onyttigare mat och det finns dessutom tid att lägga ner mer omsorg på tillagningen. Men större delen av veckans dagar är trots allt vardagar och då ska matlagningen gå snabbt, det får inte kosta så mycket och maten får inte innehålla allt för mycket fett.

Det är inte alltid så lätt att variera sig och i många kök serveras förmodligen en hel del färdigköpta rätter. Inget fel i det, idag finns mycket ute i butikerna som är bra men nog är det roligare att servera hemmalagad mat. Här är några förslag på rätter som går snabbt och lätt att laga. Som variation till den älskade köttfärssåsen kan man göra en gryta med korv, kyckling och bacon att servera till pastan. Dillstuvad potatis är ju en klassiker och perfekt om man har överbliven kokt potatis i kylen. Den passar bra till stekt lax som kryddas med rosépeppar och dragon. Till sist en mustig köttfärssoppa som värmer våra frusna själar nu i den råa och kalla vintern.

Kyckling- och korvgryta
4 portioner
250 g kryddstark korv
140 g bacon
600 g kycklingfilé
2 gula lökar
500 g passerade tomater
½ dl chilisås
3 msk rödvinsvinäger
½ dl socker
½ tsk chilipulver
1 nypa cayennepeppar
1 tsk salt
Till servering
Valfri pasta, tex pappardelle

GÖR SÅ HÄR: Skär korvarna i centimetertjocka skivor, strimla bacon och skär kycklingen i bitar, ca 3 cm. Skär löken i klyftor.
Fräs korv, bacon och lök i några minuter, häll av så mycket fett som möjligt.
Blanda passerade tomater, chilisås, rödvins­vinäger, socker, salt och kryd­dor i en gryta.
Lägg ner korv, bacon och lök och koka på svag värme i ca 10 minuter.
Bryn under tiden kycklingen blanda sen ner i grytan och koka ytterligare 5 minuter. Kontrollera så att kycklingen är helt färdig.
Smaka av om det behövs mer kryddor.
Servera med kokt pasta.

Rosépepparlax med dillstuvad potatis
4 portioner
4 laxfjärilar à ca 150 g
2 tsk rosépeppar
1 tsk torkad dragon
salt
nymalen vitpeppar

Stuvad potatis
ca 700 g kokt skalad potatis (ca 900 g rå med skal)
50 g smör
2 msk vetemjöl
5 dl mjölk
salt
nymalen vitpeppar
½ - 1 dl hackad dill

GÖR SÅ HÄR: Skär potatisen i mindre bitar.
Smält smör i en kastrull och vispa ner vetemjölet. Häll på mjölken och koka upp under omrörning.
Blanda försiktigt ner potatisen och låt allt bli varmt. Späd eventuellt med mer mjölk.
Smaka av med salt och vitpeppar. Blanda ner hackad dill inför servering.
Krydda laxfjärilarna med salt och vitpeppar.
Lägg ner fjärilarna i stekpanna med den "hela sidan" ner först. Stek några minuter på var sida tills laxen är genomstekt.
Krossa rosépeppar i en mortel och blanda med dragon. Strö kryddblandningen över laxfjärilarna efter att de vänts i stekpannan

Köttfärssoppa
4 portioner
300 g nötfärs
1 morot
1 palsternacka
¼ kålrot
1 liten purjolök
2 vitlöksklyftor
½ dl ris
1 liter vatten
2 köttbuljongtärningar
10 kryddpepparkorn
200 g brysselkål
2 tsk vetemjöl
2 dl matlagningsgrädde
1 msk svart vinbärsgelé
1 dl hackad persilja
salt
svartpeppar

GÖR SÅ HÄR: Bryn färsen i en stekpanna tills den får fin färg.
Tärna morot, palsternacka och kålrot. Strimla purjolöken.
Smält lite smör i en gryta och pressa ner vitlöken. Fräs rotfrukterna, hälften av purjolöken och riset däri. Blanda ner den brynta färsen.
Häll på vatten och lägg ner buljongtärningar. Koka i ca 15 minuter.
Lägg ner brysselkål och resten av purjolöken och koka ytterligare ca 5 minuter tills riset och rotfrukterna är färdiga.
Red med vetemjölet utrört i lite vatten. Rör i matlagningsgrädde och gele och låt allt bli varmt.
Strö i hackad persilja och smaka av med salt och svartpeppar.
Servera med ett gott bröd.





LAX. Stekt lax kryddad med rosépeppar och dragon smakar bra tillsammans med dillstuvad potatis. Foto: Britt-Marie Knutsson

LAX. Stekt lax kryddad med rosépeppar och dragon smakar bra tillsammans med dillstuvad potatis. Foto: Britt-Marie Knutsson

KÖTTFÄRSSOPPA. Denna mustiga köttfärssoppa värmer gott i den råa och kalla vintern. Foto: Britt-Marie Knutsson

KÖTTFÄRSSOPPA. Denna mustiga köttfärssoppa värmer gott i den råa och kalla vintern. Foto: Britt-Marie Knutsson

Publicerad 13 January 2010 08:00