UTBUD. Ett brett utbud är vad som efterfrågas på skidsemestern. Foto: Future Imagebank

UTBUD. Ett brett utbud är vad som efterfrågas på skidsemestern. Foto: Future Imagebank

Här finns de hetaste åken

Alperna får konkurrens av Västerbotten

Av
Linda Kante

SKIDOR. Skidsemester i Alperna? Då är det de klassiska resmålen som gäller. – St Anton är alltid ett poppis ställe, säger reseråd-givaren Caroline Gundmar. En utmanande och bred skidåkning är vad som efterfrågas när det är dags för svenskarna att bege sig iväg på skidsemester över sportlovet.
– Det är absolut Österrike och Italien som är det som gäller om man ska åka ner till Alperna. Förutom St Anton så är Bad Gastein populärt, säger Caroline Gundmar, reserådgivare på Lion Alpin.
– Bad Gastein är lite mer prisvänligt än St Anton men i övrigt erbjuder orterna en skidåkning som passar både nybörjare och duktiga åkare. St Anton är ju dessutom känt för extremskidåkning med väldigt bra offpist.

Annan tanke
När det gäller Italien nämner Caroline Gundmar särskilt bergsbyn Canazei som är en del av det enorma skidkomplexet Dolomiti Super Ski med fler än 400 liftar.
– Canazei är en by som lever året runt och här finns ett stort utbud av mysiga restauranger och vinbarer. Det är en annan målgrupp som åker till Italien på skidresa. Här finns lite godare mat och lite finare viner - man har en annan tanke med semestern. Här får man en vistelse som innehåller hela paket så att säga, berättar hon.

Hett i Västerbotten
Om man vill hålla sig på skandinavisk mark under sportlovsveckan kan det vara en idé att bege sig till Norge.
– Stranda är en skidort i västra Norge som är på väg att bli mycket populär, berättar Daniel Lundin, production manager på resebolaget Active Ski Travel.
– I Sverige känns Kittelfjäll i Västerbottens län väldigt hett. Det är många som har tröttnat på Åre som åker hit istället, fortsätter han.

Publicerad 20 January 2010 03:00