ÖKAR. Antalet äktenskap ökar i Sverige sedan sju år tillbaka, medan skilsmässorna ligger på ungefär samma nivå som tidigare.

ÖKAR. Antalet äktenskap ökar i Sverige sedan sju år tillbaka, medan skilsmässorna ligger på ungefär samma nivå som tidigare.

Allt fler säger "ja"

"Det verkar finnas en smittoeffekt"

Av
Nina Eggerth

ÄKTENSKAP. Madonna har gjort det och Linda Skugge har gjort det. Alltså skilt sig. Det är lätt att få intrycket att antalet skilsmässor ökar när kända personers skilsmässor tar mycket plats i media.

Men faktum är att antalet äktenskap ökat de senaste sju åren och skilsmässorna ligger på ungefär samma nivå.
Under 2002 gifte sig 38 012 par. För år 2005 visar statistiken från Statistiska Centralbyrån att 44 381 par ingick i det äkta ståndet och under 2008 var 50 332 par som svarade "ja" till varandra.

En smittoeffekt
Varför det är så vet man inte säkert.
– Media styr en del och det visas en del bröllopsprogram på teve. Det verkar finnas en smittoeffekt, man tänker att "det var trevligt när vi var på det där bröllopet", eller "nu har våra bekanta gift sig". Frågan är om det är en ihållande eller övergående trend, säger Lars Dannerup, familjerådgivare.

Tryggare framtid
De sambopar som väljer att låta förhållandet gå vidare till äktenskap har dock en tryggare framtid än de som stannar i samboskapet.
– Äktenskapet verkar fungera som vaccination mot separation. Sambos separerar i mycket högre utsträckning. Troligen har man varit sambo ett tag och lärt känna varandra ordentligt innan man tar beslutet att gifta sig, säger Lars Dannerup.

Publicerad 23 January 2010 03:00