Pär-Ola Andersson på Skånska Vilt i Sjunkaröd är van vildsvinjägare som även driver vildsvinsfarm utanför Vinslöv. ARKIVFOTO: HELENE NORDGREN

Pär-Ola Andersson på Skånska Vilt i Sjunkaröd är van vildsvinjägare som även driver vildsvinsfarm utanför Vinslöv. ARKIVFOTO: HELENE NORDGREN

Människan enda fienden

Elstängsel bra skydd mot vildsvin

VINSLÖV. Trots att jägare varje år skjuter av närmare 40 000 vildsvin ökar stammen hela tiden. Matning och få eller inga naturliga fiender är de största anledningarna.
- Självklart ska vi ägna oss åt det som kallas viltvård, att mata vilt som har svårt att få tag på egen mat. Så är det för vildsvinet nu under vintern. Däremot kanske vi inte ska göra det under de månader då det finns gott om mat, menar Pär-Ola Andersson på Skånska Vilt i Sjunkaröd utanför Vinslöv.
När det gäller naturliga fiender till vildsvinen så är det egentligen bara människan vildsvinet har att frukta.
- Visst kan vargen ta några kultingar, lon lika så och det händer att även örnar tar för sig av smågrisarna, men annars är det bara människans jakt som kan hålla vildsvinspopulationen nere.

Ett känsligt djur
Att öka jakten för att minska antalet vildsvin är inte en helt lyckad lösning.
- Vildsvinet är väldigt störningskänsligt och det är därför både bra och dåligt att jaga dem. Bra därför att vi får fint kött och håller stammen på en lagom nivå. Dåligt eftersom vi trycker ut djuren från deras hemområden. Det leder även till att antalet olyckor med vildsvin ökar eftersom de drar sig ut mot exempelvis vägar.

Elstängsel bäst
Många är de markägare som har fått sina trädgårdar och land förstörda av vildsvin. Till dem har Pär-Ola Andersson egentligen bara ett tips.
- Elstängsel är egentligen det enda som kan hålla ett vildsvin borta, det är det bästa. Annars brukar jag säga att om man inte vill ha katten vid dörren ska man inte ge den mjölk. Med det menar jag att man inte ska mata vildsvinet i närheten av sin trädgård. Det är ingen bra idé att vid vakjakt locka vildsvinet med mat om man befinner sig i närheten av gården. Gör man det kanske man inte ska bli förvånad om vildsvinet senare tar sig in och börjar böka på markerna eller äter upp morötterna i grönsakslandet.

Tre till fyra kultingar

Varje sugga får tre till fem kultingar per kull. Alla kultingar är randiga när de föds. Efter några år går ränderna ur och grisen får en rödskimrande päls, så kallad "röd gris". Pälsen mörknar sedan och blir grå-svart. Det är fri jakt på vildsvin, med undantag för perioden 16 februari till 15 april då suggorna får sina kultingar.

Publicerad 27 January 2010 03:00