POPPIS. Lilla Alice Olofsson, 7 månader, är en trendig ung dam - åtminstone vad gäller namnet hon lystrar till.

POPPIS. Lilla Alice Olofsson, 7 månader, är en trendig ung dam - åtminstone vad gäller namnet hon lystrar till.

Nu ska det vara en Alice

Alice och Lucas populäraste namnen 2009

Av
Sarah Bernshed

Sarah Bernshed

DOPNAMN. Döpte du ditt barn i fjol? Blev det möjligen en liten Alice eller en Lucas? I så fall var du inte ensam om att ge ditt barn något av dessa namn.

Populäraste flicknamnet 2009 var nämligen just Alice medan Lucas behöll förstaplatsen bland pojkarna. Detta enligt Statistiska centralbyråns (SCB) färska namnstatistik som har framställts ur SCB:s register över totalbefolkningen.

En slump
Under 1930-talet var Alice ett verkligt modenamn i Sverige men enligt SCB har namnet aldrig tidigare toppat listan. Det har dock funnits med bland de tio populäraste flicknamnen sedan 2005. Lucas var däremot etta både 2006 och 2008 och har funnits med bland de tio vanligaste pojknamnen ändå sedan år 2000.

Ulrika Olofsson och Rickard Mårtensson blev i juni förra året föräldrar till en liten Alice.
– Först hade vi tänkt döpa henne till Linnéa, eller rättare sagt valde vi mellan Alice och Linnéa, men sedan slumpade det sig så att hon föddes på Alice-dagen och då kändes Alice plötsligt självklart, säger Ulrika Olofsson.

Kort och enkelt
Vad gillar ni mest med namnet Alice?
– Det är kort och enkelt samtidigt som det inte finns några självklara smeknamn vilket vi tycker är bra. Vi ville ha ett namn som inte är så jättevanligt, men nu förstår jag att det kanske inte är så ovanligt ändå, säger Ulrika Olofsson med ett leende.

I fjol förärades 977 flickor med namnet Alice. Andra- och tredjeplatsen intogs av Maja, tidigare etta, och Ella, tidigare fyra, som gavs till 870 respektive 810 flickor. Lucas behöll pojkarnas förstaplats med 1 114 namngivna, näst mest populära namnet var Elias med 1 018 namngivna tätt följd av Oscar och William som delade tredjeplatsen med 1 010 namngivna.

Statistiken avser tilltalsnamn givna under 2009. Namnen i topplistorna redovisas under den vanligaste stavningen, men samtliga stavningar ingår i det redovisade antalet.

10 i topp 2009

1. Alice & Lucas 2. Maja & Elias 3. Ella & Oscar 4. Emma & William 5. Elsa & Hugo 6. Alva & Alexander 7. Julia & Oliver 8. Linnea & Victor 9. Wilma & Erik 10. Ebba & Alex Källa: SCB

Publicerad 27 January 2010 12:00