DIRIGENT. Toastmastern kan liknas vid festens dirigent och är den som anger tonen. I hans uppgifter ingår att hålla reda på tal och skålar. Foto: Future Imagebank

DIRIGENT. Toastmastern kan liknas vid festens dirigent och är den som anger tonen. I hans uppgifter ingår att hålla reda på tal och skålar. Foto: Future Imagebank

Tärna, bestman och toastmaster viktiga roller

Av
Nina Eggerth

ROLLER. Tärna och bestman är två viktiga roller vid ett bröllop - förutom brudpar och gäster såklart. Men vad har de för uppgift egentligen?

– Tärnan och bestman hjälper brudparet innan och under vigseln. Bland annat håller tärnan brudbuketten under ringbytet och hjälper till med eventuell jacka. Det är bestman som bär ringarna. De båda brukar vara nära vänner till bröllopsparet, berättar bröllopskoordinatorn Camilla Wydeen.
Tärnan och bestman är också de som organiserar möhippan och svensexan. Ibland vill bruden ha flera tärnor och då kan brudgummen få en eller flera marskalkar så att det blir ett långt brudfölje. Marskalkarnas uppgift brukar vara att till exempel dela ut kyrkoprogrammet.

Inleder festen
– Brudnäbbar är det inte alla som väljer att ha med, men de brudpar som har egna barn brukar låta barnen vara brudnäbbar. Ibland bär de ringarna eller strör ut rosenblad i gången.
Efter vigseln brukar bestman, tärna och marskalkar åka i förväg till festlokalen och där välkomnar de gäster och brudpar när de kommer. Därefter är det dags för toastmastern att presentera sig och inleda festen.

Glad stämning
– Toastmastern är självaste dirigenten under bröllopsmiddagen. Han sätter ton och stämningen på festen och därför är det viktigt att välja honom med omsorg. Det är trevligt med en toastmaster som är både strikt och ordentlig, men som också känner brudparet väl. Då kan det bli många spontana skratt.
Toastmastern, eller toastmadamen om det är en kvinna, brukar också vara en vän till brudparet. Han eller hon ska ha koll på vilka som ska hålla tal, planera när talen ska hållas, veta en del om gästerna, kunna ta upp en sång och hålla en glad stämning uppe.

Publicerad 27 January 2010 03:00