STUDIEBESÖK. Fotbollseleverna på Ekbackeskolan i Osby fick en visning av stadion i Malmö av sin nya fotbollslärare Ulf Larsson som varit tränare för bland annat Malmö FF:s damlag. FOTO: ULF LARSSON

STUDIEBESÖK. Fotbollseleverna på Ekbackeskolan i Osby fick en visning av stadion i Malmö av sin nya fotbollslärare Ulf Larsson som varit tränare för bland annat Malmö FF:s damlag. FOTO: ULF LARSSON

Elittränare blir fotbollslärare på Ekbackeskolan i Osby

Av
Helene Nordgren

OSBY. Ulf Larsson som varit tränare i en rad elitlag blir ny fotbollstränare på Ekbackeskolan i Osby.

Sedan hösten 2009 kan eleverna på Ekbackeskolan, oavsett program, välja fotboll som individuellt val.

-Det ska bli jättekul att träna ungdomarna i Osby, säger Ulf Larsson som redan lärt känna flera av fotbollspelarna på skolan.

Flertalet av eleverna spelar i damlaget och i seniortruppen i IFK Osby och sedan årsskiftet arbetar Ulf Larsson även som sportchef för klubben.

Terminen inleddes med att de 15 eleverna åkte till Swedbank Stadion i Malmö där de fick en specialvisning av arenachefen Mats Engquist i MFF. Eleverna fick även möjlighet att träffa den allsvenska fotbollsspelaren Therese Sjögran som berättade om sin karriär. Under dagen avtackades också skolans tidigare fotbollslärare Tomas Mårtensson.

Ulf Larsson som spelat fotboll bland annat i IFK Malmö, Örgryte och Myresjö och varit tränare för en rad elitlag som Malmö FF:s damlag, Trelleborgs FF, Mabi, Höllviken och danska Hvidovre, sprudlar av idéer hur han ska lägga upp träningen för eleverna.

-Jag vill framförallt utöka antalet träningspass och dela upp tjejerna och killarnas träning. Min erfarenhet är att tjejerna släpper loss mer om de tränar avskilt från killarna. Men det hindrar inte att vi ibland kör mixade lag.

Ulf Larsson kommer även att jobba för att det blir en konstgräsplan i anslutning till de befintliga fotbollsplanerna i Osby.

-Ska man kunna profilera en skola med fotboll på programmet måste man kunna erbjuda fotboll året runt. Det kan även betyda att fler ungdomar stannar kvar och går gymnasiet i Osby, säger Larsson.

IFK Osby fick nyligen besked om att klubben kommit med i Malmö FF:s fotbollsnätverk. Ulf Larsson är övertygad om att det även kommer att gynna fotbollseleverna på Ekbackeskolan.

-Det kommer helt klart att generera fördelar för skolans elever. Vi kan exempelvis ta del av MFF:s tränarkompetens.

Publicerad 28 January 2010 08:32