KOSTNAD. Valet av blommor och floristens arbetstid är det som bestämmer priset på en brudbukett. Foto: Macrofoto.se

KOSTNAD. Valet av blommor och floristens arbetstid är det som bestämmer priset på en brudbukett. Foto: Macrofoto.se

Säsong och arbete sätter priset

I övrigt vill floristen gärna ha fria händer

Av
Nina Eggerth

BUKETTEN. Trenden för brudbuketter är "blommigt" och romantiskt. En tendens som syns även i inredning och trädgård. Buketten ska gärna vara stor.

– Trenden med några få blommor är borta. Nu blandar man gärna många färger och har en personlig, egen stil, säger Heidi Mikkonen, florist.

Miljövänligt tänk
Precis som mycket annat till ett bröllop har buketten stor betydelse och kostar pengar. Priset avgörs av två saker, nämligen om man väljer säsongens blommor eller inte och hur mycket arbete floristen behöver lägga ner på den modell bruden vill ha.
Bland de dyrare blommorna finns juvelblommor, orkidé och blommor utanför säsong.
– Till exempel kostar liljekonvalj många gånger mer att beställa om det inte är säsong. Pion finns bara mellan april och juni. För miljöns skull kan man välja säsongens blommor.

Ett hantverk
Bröllop brukar vanligen planeras långt i förväg och blommorna kan bestämmas i god tid. Bruden är ofta säker på vad hon vill ha, vilket har både för- och nackdelar.
– De flesta vet vilka färger de vill ha och behöver tips om blandningen av blommor. Vissa har en bild med sig, vilket kan vara svårt att skapa eftersom det är ett hantverk. Det bästa är att få fria händer och använda vår egen kunskap, berättar Heidi Mikkonen.

ROMANTISKT.

ROMANTISKT. "Trenden för brudbuketter är romantiskt", säger Heidi Mikkonen, florist.

Publicerad 28 January 2010 03:00