KULTUR. Mycket musik, teater och författarbesök och även en hel del återkommande serier finns på det vårprogram som Maria Ehrenberg och hennes kollegor på Kulturhuset Vita skolan har snickrat ihop. FOTO: HELENE NORDGREN

KULTUR. Mycket musik, teater och författarbesök och även en hel del återkommande serier finns på det vårprogram som Maria Ehrenberg och hennes kollegor på Kulturhuset Vita skolan har snickrat ihop. FOTO: HELENE NORDGREN

Favoritkultur går i repris

Kulturhuset Vita skolans vårprogram i startgroparna

Av
Helene Nordgren

FAVORITER. Romantisk afton, Miss Marples stickcafé och månvandringar är några av Kulturhuset Vita skolans uppskattade programpunkter som nu återkommer under våren.

-Favoriter i repris är ett slags tema för våren. Vi får in mycket förslag från allmänheten och flera tidigare arrangemang var så uppskattade att vi nu delvis fortsätter i samma spår, säger kultur- och bibliotekschefen Maria Ehrenberg i Broby.

Även under våren är det möjligt att studera nebulosor och galaxer med teleskop på de månvandringar som leds av amatörastronomen Mathias Persson från Älmhult.

Intresset för stickning ökar stadigt och under tre lördag är det öppet stickcafé med fika, stickråd och även mediatips. I en workshop med Kristina Hedberg den 13 mars kan du lära dig om dominostickning. En konstart som ser komplicerad ut men inte alls är så svår säger Unna Stenram, bibliotikarie i Broby.

Hur romantiken spirade på herrgårdar på 1800-talet berättar Maria Ehrenberg om den 8 februari. Musikskolans elever ackompanjerar på piano och gitarr.

Jourhavande släktforskare från Göinge Släkt-och Hembygdsforskarförening kommer under tre tillfällen att ge råd om släktforskning, om de databaser och andra hjälpmedel för forskningen som finns. På kulturhuset Vita skolan finns ett eget släktforskarrum med tillgång till databassökning och apparater för mikrofilm.

Datoranimerad film är en kurs i tre steg som arrangeras av studiefrämjandet.

-Det här är det enda arrangemanget som kostar men för ungdomar under 25 år har vi ett subventionerat pris, säger Maria Ehrenberg.

Under sportlovet blir det filmvisningar dels för barn och dels för ungdomar. Det blir även en dramatiserad berättarstund med lokala sägner med Marianne Johansson.

Musikskolans vårkonsert den 24 april har i år David Bowie-tema och hålls i Folkets park i Glimåkra.

Stenkonstnären Hiroshi Kyama kommer att berätta om sitt konstverk i skulpturparken i samband med en bussresa till Kristianstads regionmuseum där konsthallschefen Tomas Kjellgren guidar.

Flera författarbesök finns på programmet under våren som exempelvis Karin Brunk- Holmqvist, Anders Blidberg och ungdomsförfattarinnan Johanna Nilsson.

Publicerad 29 January 2010 07:21