Mass Effect 2 är ett av de absolut bästa spelen just nu tycker Lokaltidningens spelrecensent.

Mass Effect 2 är ett av de absolut bästa spelen just nu tycker Lokaltidningens spelrecensent.

RECENSION:

Mass Effect 2

Av
Maxim Machalek

SPEL. Att trettio timmar senare begrunda något som varit likt en familjemedlem den senaste veckan är inte lätt. För även om Mass Effect 2 är ett av de absolut bästa spel jag någonsin lagt vantarna på kan jag inte släppa en känsla av besvikelse. Kanske var det mina högt ställda förväntningar eller kanske det faktum att det är tvåan i en trilogi. Trycket har varit enormt, men klart är att Mass Effect 2 levererar. Frågan är bara på vilket sätt.

Jag skulle kunna ägna dagar åt att beskriva vad som är bra i Mass Effect 2. Det är vassare, snyggare och på alla sätt och viss ett bättre spel än sin föregångare. Dialogerna drar in mig och de filmlika scenerna får mig att glömma världen runtomkring.

Att ge sig in i Mass Effect är att ge sig in i ett emotionellt förhållande med något elektriskt där spelarens känslor blir ett med antagonistens tack vare ett genialt berättande och möjligheten att göra de val man verkligen vill.

Uppföljaren har gått från att vara ett rollspel i förstapersonsmiljö till att vara en shooter med extrem bredd. Uppgraderingar och utrustning spelar inte längre en lika viktig roll, utan det är istället handlingen och striderna som är i centrum. Och här hittar man i längden en svacka, för där handlingen förflyttar och levererar glider striderna in i en välbekant upprepning efter inte allt för många timmar.

Handlingen följer det klassiska mönstret som först innebär att man samlar sitt team av starka karaktärer för att göra vägen fri inför det stundandes hotet. Problemet är bara att den första delen tar ett sådant övertag att när man väl kommer till det egentliga faran har man tappat så mycket tempo att avslutningen blir lite av ett antiklimax.

Det är inte svårt att älska Mass Effect 2. Det är en fantastisk upplevelse, både som uppföljare och som eget. Det är ett spel som sätter handlingen i finstugan och tar sig tid att leverera den på ett sätt som passar både spel och spelare.

Problemet med Mass Effect 2 är inte bara det att det är mellanbarnet, utan även att det är lite för förutsägbart, lite för linjärt. Det är en prestation utöver det vanliga som sätter sina spår med minnesvärda karaktärer och underbara berättelser. Ge vika för Mass Effect. Nu.


Mass Effect 2

Betyg: 5 av 5 + Handling i världsklass + Filmisk precision + Känslomässigt engagerande - Värdelös DLC - Svårtytt tempo - Minispelen Spela även: Mass Effect, Bioshock, Dead Space Releasedatum: 2010-01-28 Utvecklare: Bioware Utgivare: EA Format: [360], PC Rek. ålder: 18 år

Publicerad 01 February 2010 11:11