"Det är en snygg och liten mus med goda egenskaper, men dess ergonomi och storlek lär avskräcka många entusiaster", tror Lokaltidningens spelrecensent.

RECENSION:

Roccat Kova och Roccat Sota

"Det är en snygg och liten mus med goda egenskaper"

Av
Maxim Machalek

Utseende och design
Roccat Kova är en nätt liten mus på nittio gram. Med en fräck svart design inspirerat från stealth-plan och inte mindre än fyra belysta zoner är det en vacker rackare att beskåda. Det är en V-formad mus som passar såväl vänster- som högerhänta. Den passar små till normala händer, speciellt om man använder så kallad fingertop-style, när man inte lägger handen över hela musen utan använder den med böjda fingrar.

Ljusmässigt finns här en hel del att välja på. Det går att välja färg på belysningen, låta den skifta mellan färger, eller "andas" där ljusstyrkan ändras. Det går även att helt stänga av denna. Snyggt, men knappast användbart.

Funktioner
Ett av säljargumenten bakom Roccat Kova har varit avsaknaden av drivrutiner, både på gott och ont. Med en optisk sensor som klarar upp till 3200 dpi är den tillräckligt snabb för de flesta spelare. Man byter snabbt mellan 400, 800, 1600 och 3200 dpi via en knappkombination, men tyvärr finns det inget sätt att se vilken som används för närvarande.

Ibland har jag under Windows 7 behövt väcka musen för att den ska fungera, vilket innebär att jag måste snurra på scrollhjulet för att få igång den. Jag har även haft problem med ofrivilliga rörelser vilket kan vara störande under exempelvis filmtittande.

Ergonomi
Som en ergonomisk arbetsmus är Kova inget att ta med hem till mamma. Den har skarpa kanter som inte följer handen vilket lär avskräcka många. Scrollhjulet har även den en skarp överkant, men trots detta är den responsiv och enkelt att använda, mycket tack vare dess storlek. Sidoknapparna är väl utlagda, även om den främre kan vara lite svår att nå.

Ergonomi är inte Kovas styrka, utan det är istället dess snabbhet som bjuder på en rask upplevelse, både i och utanför spel. Med precisa rörelser hamnar pekaren alltid vart man vill och dessutom snabbt.

Programvara
Som jag tidigare nämnde medföljer ingen programvara vilket är synd. Musens funktioner styrs istället med olika knappkombinationer via de fyra sidoknapparna. Dock är bara två aktiva för vanligt användande åt gången. Jag ser avsaknaden av programvara som en rejäl nackdel, och är också ett av de största argumenten mot Roccat Kova, åtminstone ur en gamers ståndpunkt.

Slutsats
Med en prislapp på 700 kronor hade jag inte kunnat rekommendera Roccat Kova till varken spelare eller hemanvändare. Men när prisjakt visar på ett pris på 450 kronor hos en seriös återförsäljare svänger rekommendationen istället till ett prova innan köp. Det är en snygg och liten mus med goda egenskaper, men dess ergonomi och storlek lär avskräcka många entusiaster, och avsaknaden av programvara och laser-sensor de seriösa spelarna.

Roccat Sota

Roccat Sota är en halvmjuk musmatta med ett fantastisk fäste på undersidan. Den sitter som en sten på skrivbordet vilket är ett måste för en seriös musmatta. Med en storlek på 35 cm x 27 cm passar den de flesta spelare utan att ha för höga krav på arbetsyta. Med en design väldigt lik musen Kova har även Sota designats med stealth-plan i åtanke. Raka skurna kanter inger ett häftigt, om än lite plastigt intryck.

Ytan har ett riktigt bra glid och inger ett seriöst intryck när man för musen över den. Jag känner aldrig att jag tappar kontroll eller precision och ser den som ett värdigt komplement till vilken gaming-mus som helst. Jag kan inte påstå att jag blev en bättre spelare av att använda mattan, men skillnaden mot min stenhårda Razer eXactMat är enorm till Sotas fördel.

Storlek:
350 x 270 mm
Tjocklek: 3mm
Yta: Granular

"Ytan har ett riktigt bra glid och inger ett seriöst intryck när man för musen över den" tycker Lokaltidningens spelrecensent om Roccat Sota.

"Ytan har ett riktigt bra glid och inger ett seriöst intryck när man för musen över den" tycker Lokaltidningens spelrecensent om Roccat Sota.

Roccat Kova

Storlek: 12cm x 5 cm Vikt: 90 gram Sensor: Optisk på 3200 dpi Acceleration: Max 20g Operativsystem: Alla som stödjer en vanlig mus Ungefärligt pris: 450 - 700kr

Publicerad 01 February 2010 11:17