Att döda ett barn

KRÖNIKA. Efter att under några kvällar ha stått och väntat på bussen vid Frykholmsgatan utanför stationen känner jag att en version av Stig Dagermans mest kända novell kan vara på sin plats. Det blir en tafatt efterliknelse på för kort utrymme. I det här fallet är det dock inte texten i sig som är det viktiga, utan budskapet:

Det är en lätt dag och solen står snett över hustaken. Snart skall klockor ringa, ty ett tåg närmar sig stationen och bommarna fälls. På ett konditori avslutar ett barn med sin mamma en fikastund, på torget värmer sig ungdomar i vårens första solstrålar och på stationen väntar resenärer på tåget. Det är en lycklig eftermiddag men dagen är ond, ty denna dag skall ett barn dödas på gatan av en lycklig man.

Samtidigt som en blå bil svänger av från Järnvägsgatan och stannar till i en bussficka utanför en nedlagd resebyrå gör sig barnet och mamman redo att lämna fiket för att få känna lite av värmen från solen som så länge gömt sig bakom molnen. I den blå bilen sitter en lycklig man med en vacker flicka. De stannar för att språka med några kamrater.

När barnet och mamman lämnar fiket för att gå över gatan avslutar mannen sin pratstund och varvar motorn. Han är glad över samtalet, lycklig över vädret och vill njuta av kraften i bilens motor. Ty så obarmhärtigt är livet konstruerat att en minut innan en lycklig man dödar ett barn är han ännu lycklig.

Efteråt är allting för sent. Efteråt står en blå bil på sned över vägen och en skrikande kvinna tar handen för munnen och handen blöder. Efteråt öppnar en man en bildörr och försöker stå på benen fast han har ett hål av fasa inom sig. Efteråt ligger ett barn orörligt på mage med ansiktet hårt pressat mot vägen.

Så obarmhärtigt är livet mot den som dödat ett barn att allting efteråt är för sent.

Eller för att tala klarspråk: Håll hastighetsbegränsningarna i centrum, idioter.

För den som vill läsa hela Dagermans text "Att döda ett barn" hänvisar jag till:
www.student.nada.kth.se/~niho/adeb/att_doda_ett_barn.pdf

Publicerad 17 March 2010 03:00