NYTT. Tomas Jaensson från BK Gripen, Patrik Sahlin från den nystartade frisbee-föreningen i Hässleholm, Kjell Nilsson från Hässleholms Tennisklubb och Jonas Griph från Hurricanes drar upp riktlinjerna för årets sommarläger. FOTO: HELENE NORDGREN

NYTT. Tomas Jaensson från BK Gripen, Patrik Sahlin från den nystartade frisbee-föreningen i Hässleholm, Kjell Nilsson från Hässleholms Tennisklubb och Jonas Griph från Hurricanes drar upp riktlinjerna för årets sommarläger. FOTO: HELENE NORDGREN

Sommarlägret för ungdomar räddat

Lokala idrottsföreningar tar över ansvaret

Av
Helene Nordgren

HÄSSLEHOLM. De hotade daglägret för sommarlovslediga barn i Hässleholms kommun blir av även i år. Fritidsförvaltningen lämnar över ansvaret till de lokala idrottsföreningarna.

En förändring från förra året är att det blir endast lägerverksamhet under en vecka men kostnaden på 400 kronor per deltagare blir den samma som förra året. Det planeras ett läger i Hässleholm och även läger i kringliggande byar.

Kommunen som tidigare aviserat att sommarlägret skulle dras in på grund av besparingsskäl ändrade sig när budgeten visade på ett överskott. En intresseförfrågan gick ut till kommunens idrottsklubbar för en månad sedan.

Ett tiotal klubbar har nappat på erbjudandet och det pågår nu ett inledande arbete med att organisera upp riktlinjerna.

Helen Persson i Hässleholms Volleybollklubb är utsedd som samordnare mellan fritidsförvaltningen och den grupp av idottsklubbar som valt att delta.

- Det hade varit synd om lägret hade försvunnit. Det är ju ett jättebra tillfälle för ungdomarna att prova olika sporter. På så sätt blir det lättare för dem att hitta "sin" sport. Dessutom är det ett bra tillfälle för idrottsklubbarna att visa upp sin verksamhet och få nya medlemmar, säger Jonas Griph i Hässleholms Hurricanes.

Det har avsatts 350 000 kronor i kommunbudgeten för kostnader för mat och transporter för såväl Hässleholmslägret som läger som planeras ute i byarna.

- Vi har även börjat jaga sponsorpengar och fått mycket positiv respons. Alla vill ju att lägret ska fortsätta, säger Tomas Jaensson från badmintonklubben Gripen.

Idrottsklubbarna har inte planerat att göra några större förändringar i upplägget av lägret.

- Även i år kör vi tio olika idrottsaktiviteter under fem dagar. Det är möjligt att vi gör mindre förändringar. Men det är ju ett väl beprövat koncept så stommen blir intakt, säger Jonas Griph.

Vid tidigare år har 20 ungdomar anställts som ledare vid sommarlägret och det blir aktuellt även i år.

- Det finns många duktiga ungdomar i våra föreningar så det blir nog inte några problem att fylla platserna, säger Jonas Griph.

Publicerad 01 April 2010 06:44