MIDSOMMAR. På Fredriksdals friluftsmuseum i Helsingborg erbjuds ett traditionellt midsommarfirande med dans och lek. Foto: Sven-Olof Larsén

MIDSOMMAR. På Fredriksdals friluftsmuseum i Helsingborg erbjuds ett traditionellt midsommarfirande med dans och lek. Foto: Sven-Olof Larsén

5 skäl att fira

Här är vårens alla festligheter

Av
Linda Kante

KALENDER. Våren innebär inte bara varmare väder och mer ljus. En rad festligheter äger också rum. Här bjuder vi på en översikt över de viktigaste och lite tips på vad som händer var.

30/4 Valborgsmässoafton
Sista aftonen i maj då det brinner fler brasor än någ-onsin i Sverige. De flesta kommuner anordnar något slags bål för alla att ta del av. I till exempel Lund hänger valborgsfirandet samman med studentlivet och därför är firandet extra kryddat med allt ifrån sillfrukostar på nationerna till lekar och tävlingar i Stadsparken.

1/5 Första maj
Arbetsrörelsens internationella högtidsdag som firas av arbetarpartier och fackföreningar runt om i världen med olika demonstrationer och möten. Dagen är också förknippad med att man hälsar våren välkommen.

13/5 Kristi Himmelfärdsdag
Kristi flygare är en gammal kristen högtidsdag som räknas som helgdag i al-manackan. Dagen infaller 39 dagar efter påskdagen och är enligt Bibeln den dag då Jesus lämnade jorden och fördes upp i himmeln.

22/5 Pingstafton, 23/5 Pingstdagen
Pingstdagen räknas som den dag då den kristna kyrkan anses ha fått sin begynnelse och betecknas ofta som kyrkans födelsedag. Samtidigt som pingst firas den judiska högtiden Shavuot som hedrar minnet av att Gud gav judarna de tio budorden.

25/5 Midsommarafton, 26/5 Midsommardagen
Vår kanske mest svenska högtid är midsommar. På Fredriksdal i Helsingborg kan man fira midsommar på ett traditionellt sätt med musik, dans, ringlekar och picknickmys. Denna möjlighet ges även bland annat på Hovdala slott i Hässleholm och i Ronneby brunnspark.

Foto: Fotoakuten

Foto: Fotoakuten

Publicerad 01 May 2010 03:00