Trevlig sommar

Krönika v26. Det här blir den sista krönikan av mig på några månader. Kanske blir det den sista överhuvudtaget, men det får framtiden utvisa. Tidningen tar nu ett litet sommaruppehåll men är tillbaka igen i augusti. Då kommer även min ersättare vara på plats och jag lämnar för andra uppgifter.

Sedan januari i år har ni en gång i veckan kunnat läsa om något som fastnat i mitt huvud under den senaste veckan. Jag har efter att ha tittat efter märkt att det spretat rätt ordentligt och som med så mycket annat här i livet finns det några bra, några mindre bra och några direkt dåliga texter bland alstren.

Tanken har, för det mesta, varit att ge uppslag för diskussioner kring middagsborden eller på arbetsplatserna eller bara ge möjlighet för enskild eftertanke i en viss fråga. Att ta en diskussion och vrida den ytterligare ett varv för att på så vis försöka få lite nytt ljus på en uttjatad tanke, det har varit målet. Diskussioner är enligt mig viktiga, det är så vi kan påverka varandra, ge varandra större förståelse och få nya infallsvinklar. Därför har målet sällan eller aldrig varit att du som läsare ska hålla med mig.

Mest respons inkom på krönikan om prinsessan Madeleine och hennes före detta fästman. "Att döda ett barn" – där handlingen i Stig Dagermans novell förlagts till Hässleholms centrum – och "Vad har vi glömt", är två andra krönikor som väckt ilska, gillande och undrande. Alla krönikor hittar ni för övrigt på lokaltidningen.se/hassleholm under fliken Debatt. Där går det även bra att kommentera.

Det övergripande målet har alltså varit att irritera och väcka funderingar. Världen är aldrig så enkelt som den beskrivs i media eller för den delen på valmöten. Något att tänka på i dessa valtider.

Tack för er tid. Ha en trevlig sommar.

Publicerad 01 July 2010 03:00