UPPLYST. Under allhelgonahelgen är det många som tänder ljus på landets kyrkogårdar. Foto: Colourbox

UPPLYST. Under allhelgonahelgen är det många som tänder ljus på landets kyrkogårdar. Foto: Colourbox

"I november kan det vara som ett hav av ljus"

I praktiken ingen skillnad mellan allhelgonadagen och alla helgons dag

Av
Sarah Bernshed

Sarah Bernshed

TRADITION. I dag den 1 november infaller i vanlig ordning allhelgonadagen. Alla helgons dag däremot firas sedan mer än 50 år tillbaka på lördagen mellan 31 oktober och 6 november. Men vilken är egentligen skillnaden mellan dessa dagar?

Enligt Per Arne Joelsson, biskopens kaplan inom Lunds stift, är det i praktiken ingen skillnad mellan allhelgonadagen och alla helgons dag.
– I början av 1950-talet, när lördagen fortfarande var en arbetsdag, införde riksdagen en ny helgdag på hösten och det bestämdes att denna dag alltid skulle infalla på en lördag. Detta är alltså Alla helgons dag, konstaterar han.

Rejäl ökning
Vissa år sammanfaller de båda dagarna. Från början var Allhelgonadagen en högtid till minne av de kristna helgonen. Numera handlar det snarare om att tända ljus för våra bortgångna anhöriga.
– Detta med att smycka gravar började växa fram för ungefär 50 år sedan. När det gäller gravsmyckning spelar det inte så stor roll vilken dag det blir. De senaste 25 åren har jag märkt av en rejäl ökning av denna tradition, numera kan det i november vara som ett hav av ljus på vissa kyrkogårdar, säger Per Arne Joelsson.

Starkt behov
Hur viktiga är Allhelgonadagen och Alla helgons dag för svensken i dag?
– Min bild är att dessa dagar utgör en tämligen folkligt förankrad tradition. Allhelgonahelgen passar så bra ihop med höstmörkret och löven som faller, det talar samma språk. Jag tror att detta med att tända ljus på kyrkogården motsvarar ett starkt behov hos människor.
– Personligen tycker jag att man kan ägna lördagen åt helgonen och söndagen, även kallad alla själars dag, åt bortgångna anhöriga, säger Per Arne Joelsson.

Många församlingar har öppet hus några timmar på alla helgons dag eller på alla själars dag. Ofta finns en präst eller en diakon på plats för den som vill tala med någon.

Halloween - inte riktigt samma sak

Halloween, ordet kommer av engelskans all hallows eve, är namnet på kvällen före allhelgonadagen. Men eftersom den svenska allhelgonahelgen är rörlig, har det också blivit vanligt att man i Sverige firar Halloween på alla helgons dag eller fredagen före den. Från början var det kelterna som denna dag med en fest markerade sommarens slut. Då tändes eldar som på Irland hade syftet att dels vägleda de döda och dels skrämma bort häxor. Sedermera tillkom tiggerier och spökerier och seden spred sig från de brittiska öarna över till USA. I dag uppmärksammas Halloween på flera håll i världen, och i Sverige ingår bland annat pumpor, spöklik förklädnad och leken "trick or treat" – "bus eller godis" i firandet.

Publicerad 01 November 2010 03:00