Foto: Riksteatern

Foto: Riksteatern

Berghagen blottar inga hemlisar

"Jag är ingen blottare-jag berättar inte allt"

Av
Frida Nilson

SKÅNE. Skåneaktuella Lasse Berghagen reser just nu land och rike runt med sin föreställning, ”Från ballad till burlesk”. Samtidigt, tävlar vissångaren med sig själv om uppmärksamhet när han på lördagar syns i rutan i succéprogrammet ”Så mycket bättre”.

-  Just nu krockar jag med mig själv varje lördag, säger Lasse Berghagen. Som nu varit ute på vägarna sedan i september, då hans turné kickstartade i Gällivare.
Att han skulle delta i programmet ”Så mycket bättre” var från början inte självklart, och en chansning enligt honom själv.
– Jag hade redan tackat nej till Stjärnorna på slottet och Lotta på Liseberg. Så innan jag tackade ja, ville jag vara säker på att det inte skulle bli något nytt mobbingprogram, säger han.

Föreställning lockar fulla hus
Humor, sång och allvar blandas i föreställning Från ballad till burlesk, som sammanfattar Lasse Berghagens karriär. En föreställning som lockat fulla hus på alla de platser den satts upp, och snart är det Höganäs tur. Sammanlagt kommer föreställningen att ha gått på nästan femtio olika platser i Sverige innan Lasse Berghagen landar hemma i Stockholm igen.
-    Jag drivs av kärleken till det här. Jag har varit ute på långa turnéer innan, men aldrig som den här. Innan vi satte ihop den här föreställningen satt vi med 420 låtar av blandad karaktär, och det blev verkligen en situation där jag fick ”kill my darlings”, säger Lasse Berghagen.
Det färdiga resultatet, blev en personlig föreställning som han själv är mycket nöjd med.
-    Jag är ingen blottare, jag berättar inte allt om mig själv. Men jag är nog mer eftertänksam och lite mer allvarlig i livet just nu och det är därför föreställningen fått namnet från ballad till burlesk, säger han.

Slitsamt att uppträda
Men att alltid stå på scen och att underhålla, kan vara slitsamt. Något den folkkära artisten har ett botemedel för i mörka stunder.
-    Min fru brukar säga, ”Lasse, du har kommit till den här jorden för att glädja”. Så när det är tungt tänker jag på det och då blir jag glad, säger han.

Nya kontakter
Vissången, och kärleken till musiken har gett honom en given plats i den äldre generationens hjärtan. Baksidan är att fansen inte blivit yngre, något som gjort honom öppen för nya musikinfluenser.
-  Jag kände ju inte September, Petter eller Plura innan programmet Så mycket bättre. Men under veckan på Gotland, där inspelningen var, fick vi upp ögonen för varandras musik. Jag sjunger en av Septembers låtar ”Because I Love you” och den känns jättehärlig, säger han.
Att deltagandet i programmet hjälpt honom att locka till sig nya fans utesluter han inte.
-  De flesta känner till mina sånger. På afterski sjungs ju ofta ”Blå Kavaj” och ”Teddybjörnen Fredriksson” av unga och det tycker jag är roligt, säger Lasse Berghagen.

Tog med sig ett minne
När Berghagens turnébussar nu rullar in i Höganäs, blir det inte artistens första besök. För några år sedan uppträdde han i Folkets park, en föreställning han varje morgon påminns om.
- Jag uppträdde i parken och efter föreställningen köpte jag en smörbytta i keramik, och den använder vi fortfarande varje morgon, säger han utan att avslöja om han planerar något ytterligare införskaffande av keramik.
Lite mer om Skåneaktuella Lasse

Vad: Från Burlesk till Ballad Var: Höganäs, Tivolihuset Hässleholm, Kulturhuset När: Höganäs 26/11 Hässleholm 27/11 Tid: 19.00

Publicerad 23 November 2010 11:00