VIKTIGAST.

VIKTIGAST. "Den goda sikten och därmed trafiksäkerheten är det allra viktigaste, inte utsläppet av den minimala mängden tomgångsavgaser från motorn", menar Iva Maasing.

Iva Maasing:

"Säkerheten alltid viktigast!"

KRÖNIKA. Nu är skraptiden inne. Alltså den tid på året när alla vi som har bilen stående ute över natten måste skrapa bilrutorna rena från nattens rimfrost.

En del av oss kanske minns att det finns en skylt vid ortens infart med texten "Max tomgångkörning en minut" och därför inte startar bilmotorn och har den gående under de minuter det tar att få rutorna rena från rimfrosten.

Andra av oss, däribland jag, sätter genast igång motorn så att den blir någotsånär varm under skrapningen. Jag tänker då inte på motorns välbefinnande utan på att bilvärmen och därmed defrosterluften hinner bli någotsånär varm medan man skrapar rutorna. Så att vindrutan inte immar igen på insidan eller får ny frostbeläggning på utsidan när man kör iväg.

Hur man än vrider och vänder på det hela är ju den goda sikten och därmed trafiksäkerheten det allra viktigaste, inte utsläppet av den minimala mängden tomgångsavgaser från motorn.

Vem är Maasing?

Motorjournalisten Iva Maasing är motorskribent hos Lokaltidningen och skriver regelbundet krönikor i både Lokaltidningen och på lokaltidningen.se

Publicerad 23 November 2010 03:00