TYRINGE. Nejdå, den allsvenske hockeydomaren från Finja, utanför Hässleholm, blev inte utkonkurrerad av tomten. Han slutar döma allsvenskt helt frivilligt. Här deltar han i en knatteavslutning i Tyringe. FOTO: MAJA ÖGREN ANDERSSON

TYRINGE. Nejdå, den allsvenske hockeydomaren från Finja, utanför Hässleholm, blev inte utkonkurrerad av tomten. Han slutar döma allsvenskt helt frivilligt. Här deltar han i en knatteavslutning i Tyringe. FOTO: MAJA ÖGREN ANDERSSON

Hallå där! Martin Brolin, Finja, som slutar att döma allsvensk hockey…

Av
Maja Ögren Andersson

Varför det?
-Tiden räcker helt enkelt inte till. Jag har hållit på i sexton år och nu känner jag att jag måste trappa ner både för min egen och familjens skull. Det är matcher flera dagar i veckan och man reser över hela landet. En lördag kväll kanske jag till exempel ska vara i Sundsvall klockan 18 och så går den helgen…Det är långt mellan Hässleholm och Sundsvall.

Hur kan det komma sig att du började som domare?
-Upptäckte att det var roligare att döma än att spela. Började som pojklagsdomare. Och så tjänade jag pengar på ett roligare sätt än att sälja Kvällsposten. Jag ska inte sluta att döma helt utan fortsätter på lite lägre nivåer. Och vill också hjälpa till att utbilda.

Det bästa under den allsvenska tiden?
-Derbymatcherna. Och att allting har blivit så mycket proffsigare och att matcherna sänds på Viasat. Gemenskapen är också en viktig del och att man har kunnat tjäna lite extra pengar.

Det sämsta?
-Resorna och all tid borta från familjen.

Tycker du att hockeyn har blivit råare under de senaste åren?
-Nej. Verbalt har det nog blivit tuffare. Den andra, fysiska biten när de slåss med klubbor och så vidare, får man som domare förstås stävja. Vi kan ingripa även när det verbala blir för fult.

Supportrarna då?
-Ja, där har det blivit lite hätskare. Som i fotbollen har man staket på arenorna som skiljer supportergrupperingarna. Och supportrarna slussas direkt från bussarna in på arenan. Men det är inte lika lätt för supportrar att springa in på isen som på en fotbollsplan. Halt.

Glåporden och taskiga kommentarer?
-Nej men det hör man inte med 10 000 på läktarna. Det blir bara vrål. Värre är det för pojklagsdomare som kan ha med upprörda föräldrar att göra.

Goda råd till den som vill bli domare?
-Det är verkligen värt allt slit. Roligt, spännande, man får resa runt, träffa massor med människor och uppleva en fantastisk gemenskap. Sedan kan det ju också leda till internationella uppdrag.
 
 

Publicerad 07 January 2011 10:16