”Jag började när min pappa bröt benet för sex år sedan. Då var jag ändå på sjukhuset, så det var liksom praktiskt”, säger blodgivaren Andreas Hast. Foto: Axel Johnsson

”Jag började när min pappa bröt benet för sex år sedan. Då var jag ändå på sjukhuset, så det var liksom praktiskt”, säger blodgivaren Andreas Hast. Foto: Axel Johnsson

Backar upp när blodbristen slår till

”Som tur är har vi en trogen blodgivarkår”

HÄLSA. Stor blodåtgång den senaste veckan gör att det för närvarande är akut blodbrist i Skåne. Men när Skånes blodreserver sinat efter storhelgerna kommer hjälpen från Halland.

De senaste veckorna har länssjukhuset i Halmstad sålt stora mängder blod till behövande i söder. Den skånska blodbristen gäller alla blodgrupper och Blodcentralen Skåne gick därför i mitten av januari ut med en vädjan till de blodgivare som blivit kallade eller inte lämnat blod de senaste tre eller fyra månaderna att ge blod så snart som möjligt.

Bra lager
– Som tur är har vi en trogen blodgivarkår som alltid kommer tillbaka till oss. Vi hade ett ganska bra lager när året började, så därför hade vi möjlighet att sälja till Skåne, säger Carina Johansson som är avdelningschef vid blodcentralen i Halmstad.

Att blodreserverna sinade, och att det ofta gör så just i januari, har flera orsaker.
– En förklaring är att blodcentralerna tappar mindre blod under helgerna. Sedan är det också fler operationer i början av året och ofta en hel del olyckor i samband med storhelgerna, säger Carina Johansson, som förklarar att fenomenet att olika regioner säljer blod till varandra inte är ovanligt.
– Vi har kontinuerlig kontakt för att se till att lagren inte tar slut, säger hon.

Gör skillnad
Andreas Hast är en av blodgivarna som hjälpt till att fylla reserverna efter nyår. När Lokaltidningen träffar honom en hektisk tisdagmorgon är han mitt uppe i transfusionen.
– Jag började när min pappa bröt benet för sex år sedan. Då var jag ändå på sjukhuset, så det var liksom praktiskt, säger Andreas som i dag blivit extrainkallad till avdelningen.

Visste du att ditt blod gör skillnad även när Skåne har kris?
– Det visste jag faktiskt! Det känns kul att göra skillnad där också, och för mig känns det ganska självklart att vara blodgivare. Är jag med om en olycka vill jag att det ska finnas blod för mig, säger Andreas Hast.

Publicerad 18 January 2011 03:00