"Det här har jag tränat på länge, ta bilden nu när jag släpper" säger Berit Johnsson som liksom sjukgymnasten Madelene Jönsson är helnöjd med den nya gymnastiksalen på vårdcentralen i Tyringe. Foto: Helene Nordgren

Mer vård under samma tak

Vårdcentralen Åparken i Tyringe har fått större lokaler

Av
Helene Nordgren

HÄSSLEHOLM. Vårdcentralen Åparken i Tyringe har utökat sin service. I de ombyggda och moderna lokalerna finns sedan en kort tid tillbaka även sjukgymnastik, arbetsterapi och kognitiv beteendeterapi, KBT.
- Det har blivit mycket bättre för våra patienter sedan vi flyttade hit. Det är också  lättare för personalen att samverka, menar de tre sjukgymnasterna  Madelene Jönsson, Marie Grahn och Eva Persson som tidigare huserade i en lokal ovanför biblioteket i Tyringe.

Berit Johnsson i Tyringe som har gång- och balansproblem sedan hon drabbades av en hjärntumör för fem år sedan, tränar regelbundet på sjukgymnastiken.
- Det var trångt på det förra stället och vissa maskiner fick inte plats. Här är mycket bättre. Ljust och modernt, menar hon.

Lokalerna är mer än dubbelt så stora som tidigare och det finns tillgång till tre behandlingsrum, omklädningsrum och patientduschar.

Arbetsterapeuten Kristina Lind som också flyttat in på vårdcentralen har utökat sin kompetens med en utbildning i KBT.
- Kognitiv beteendeterapi är en psykologisk behandling som fokuserar på sambanden mellan våra tankar, känslor och beteende. Tankarna påverkar hur man tar sig igenom motgångar. Under terapin arbetar man med konkreta problem som patient och terapeut löser tillsammans, säger Kristina Lind.

KBT används bland annat då patienter har stressrelaterade besvär, lättare depressioner och ångest. En remiss från en läkare behövs.
- Vid stressrelaterade besvär är det viktigt att se över aktivitetsbalansen i personernas liv. Vi människor behöver ha en balans mellan olika aktiviteter för att orka i längden. För att må bra måste man ha en balans mellan jaget, familjen och arbete. När vi blir stressade slutar vi ofta att göra roliga saker som att sjunga, motionera och umgås med vänner, menar Kristina Lind.

Som arbetsterapeut har Kristina Lind aktiviteter i fokus och arbetar mycket med stressrelaterade besvär och med  alla besvär från arm och hand samt utprovning av elrullstolar.
- Just elrullstolar har ökat mycket. De äldre med rörelsehinder är mer alerta nu och vill kunna ta sig fram mer på egen hand.

På vårdcentralen i Tyringe finns sedan tidigare även läkarmottagning, distriktssköterska, barnavårdscentral, astma/KOL-mottagning, diabetesmottagning, provtagning, vaccination och kurator.

På lördag, den 22 oktober, är det "Öppet Hus" i de nya lokalerna mellan klockan 10 och 13. Efter invigningsceremonin klockan 10 blir det mingel, information om verksamheten och tipspromenad.
 
 

"Det gäller att förändra tänkandet så att det blir mindre begränsande och mer självutvecklande", säger Kristina Lind på Tyringe vårdcentral som arbetar med med kognitiv beteendeterapi, KBT. Foto: Helene Nordgren

Publicerad 19 October 2011 08:25