Jens Assur till fotofestival i Hässleholm

HÄSSLEHOLM. Jens Assur, en av Sveriges mest namnkunniga fotografer, kommer till Skånsk naturfotofestival i Hässleholm Kulturhus den 16-17 mars.

Det är sjätte året som Kulturhuset blir värd för mötesplatsen för alla natur- och fotointresserade. Tusentals personer brukar komma under de två dagarna som är fyllda av seminarier, utställningar och möjlighet att botanisera bland böcker, tidskrifter, kamerautrustningar, kamouflagekläder och annat som har med foto och natur att göra.

Årets fototävling har temat ”Skånska landskap” i stort och smått, mångfald och variation. Nytt för i år är att det finns två klasser, en ungdomsklass, upp till 16 år och en öppen klass. I år gör arrangörerna dessutom en speciellt satsning för att få fler skolor och fler ungdomar att engagera sig.

Assur håller ett föredrag med temat ”Hunger”. Ska vi konsumera mindre för att rädda miljön, eller ska vi konsumera mer för att stimulera ekonomin? Finns det någon framtid för landsbygden när alla flyttar till stan?
Medverkar under festivalen gör även Hans Strand, Sveriges internationellt sett mest kände och framgångsrike landskapsfotograf, Henrik Ekman, känd från SVT, som håller ett föredrag om vargen och ”finns det plats för det vilda?”. Sven Zacek tar besökarna med till den estländska naturen och Anita Campbell är tillbaka från Nya Zeeland efter ett års fotograferande där.
Tobias Dahlin håller seminarium i undervattensfotografering och Annette Seldén om kameran som naturvårdsverktyg. Mer info om festivalen finns på www.naturfotofestival.se. Arrangerar gör Studiefrämjandet i Skåne och Blekinge, Naturskyddsföreningen i Skåne, PhotoNatura, Göingebygdens Biologiska Förening och Hässleholms fotoklubb

Publicerad 17 January 2012 10:16