Vin att avnjuta till julens söta rester

Vinexperten tipsar om portvin

DRYCK. Kanske är chokladasken som du fick i julklapp inte slut ännu? Och är den det kanske det är läge att köpa en ny. Vintern är en prefekt tid för att krypa upp i soffan och njuta av en pralin och ett sött portvin därtill. Kaj Ströberg tipsar om några pärlor till portvin.

Av
Kaj Ströberg

Användbar portvinstyp
Late Bottled Vintage är en typ av flasklagrad port som kan konsumeras tidigare än ett årgångsvin (Vintage Port). Dessa viner från bra producenter, Churchill är en sådan, är ofta mycket prisvärt, kan korkas upp och avnjutas till godsaker som choklad, dadlar, fikon och nötter. Vinet fungerar och bra till kraftiga hårdostar. Återförslutet håller vinet håller sen sin fräschör under någon vecka. Vinet har de karaktäristiska portvinstonerna av torkad frukt, kryddor, mörka bär och choklad. (Finns även på halvflaska)

Namn: 2007 Churchill's Late Bottled Vintage
Nummer: 8016
Pris: 169 kr/ 99 kr


 
Fatlagrad port
Portvin som lagras på fat och oxideras under längre tid kallas Tawny. Färgen blir ljusare och smaken komplex med mindre inslag av färska frukter. Istället framträder en nötkaraktär som elegant kombineras russininslag, dadlar och torkade fikon. Perfekt till de godsaker som finns kvar efter julhelgen!

Namn: Smith Woodhouse 10 Year Tawny
Nummer: 8055
Pris: 189 kr


Alternativ från Swartland
I Sydafrika finns en lång tradition att tillverka söta viner. Alternativet till portvin kallas här för Cape Port och man finner ofta mycket hög kvalitet till på platsen löjligt låga priser. På systemets ordinarie sortiment finns ett bra och prisvärt vin från producenten Allesverloren, en timmes bilkörning norr om Kapstaden. Vinet innehåller såväl portvinsdruvor som historisk sydafrikansk import från Frankrike, Pontac. Smaken är utvecklad med fatinslag, russin, mörka bär, mynta, kryddor och lakrits
Namn: 2008 Allesverloren Fine Old Vintage
Nummer: 12109
Pris:139 kr


Fem stjärnor Platter
Viner och vinproducenter rankas varje år i Platter Guide. Högsta betyget är fem stjärnor och man är sparsam med dessa. 2005 Axe Hill Cape Vintage har fått detta betyg. Vinet som kommer från Calitzdorf utmed Garden Route finns att få via webbeställning och i ett fåtal butiker, som på Hansakompaniet i Malmö. Utvecklat, aningen bränd, kryddig smak med inslag av plommon, kaffe, lakrits, örter och mörk choklad, det låter väl gott?
Namn: 2005 Axe Hill Cape Vintage
Nummer: 96279
Pris: 149 kr (50 cl)

Publicerad 02 January 2013 12:24